Un total de 168 de jurnalişti s-au prezentat la audieri în cadrul proceselor din Turcia din aprilie până în iunie, potrivit unui raport recent elaborat de proiectul Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedom.
Raportul, care se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted, arată că numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare a trecut de la 56 la 67 în ultimele trei luni.
Dintre cele 116 audieri care au avut loc, cele mai multe au implicat acuzații legate de terorism, care au fost urmate de acuzații de insultare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
În timp ce nouă jurnalişti au făcut obiectul anchetelor în această perioadă, 38 au fost reţinuţi. Cel puţin nouă jurnalişti au fost victimele violenţelor, atacurilor şi ameninţărilor poliţiei, iar şase jurnalişti au fost bătuţi de civili.
30 de canale au fost penalizate
Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Turcia, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), a continuat să impună sancțiuni posturilor de televiziune care critică guvernul turc.
În primele șase luni ale acestui an, RTÜK a penalizat 30 de canale critice, în timp ce a emis doar trei penalități pentru posturile proguvernamentale.
Noua legislație. Pedepse cu închisoarea
O nouă lege propusă de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul acestuia, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), și aprobată în comisie în iunie, a fost, de asemenea, găsită îngrijorătoare în raport.
Potrivit AKP și MHP, proiectul de lege a fost elaborat pentru a „combate dezinformarea și știrile false” și va deschide calea pentru sancțiuni cu privire la postările pe rețelele de socializare care sunt decise de către instanțele ca fiind produse în scopul știrilor false și dezinformarii.
Legislația prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă sau externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării cu scopul de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului sau deranjarea publicului. pace.
Dacă infracțiunea a fost săvârșită prin ascunderea identității reale a făptuitorului sau în cadrul activităților unei organizații în afara legii, pedepsele vor fi majorate.
Experții juridici și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua lege, spunând că orice persoană care partajează conținut critic sau informații care contrazice rapoartele oficiale ar putea fi urmărită penal.