duminică, septembrie 8, 2024

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă


Cisterna Basilică a fost redeschisă după o renovare de cinci ani care a transformat locul într-un paradis răcoritor, conform Turkish Minutes.

Situl a fost închis pentru restaurare în 2017 din cauza temerilor că bazilica s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur.

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Pereții de cărămidă roz au fost, de asemenea, curățați de urme ale unor eforturi de renovare mai puțin elegante din trecut.

„Prin răzuirea straturilor adăugate de ciment, am adus cărămizile la zi. Două țevi a fost introduse: una care aducea apă la Hagia Sofia și alta către un palat în care stăteau sultanii înainte să construiască haremul Topkapi. 

„Cisterna putea stoca aproape 80.000 de litri de apă, care a coborât în ​​cascadă pe apeducte din munți la 19 kilometri spre nord.”, susține Aysen Kaya, șef adjunct al departamentului de patrimoniu al municipalității.

Medusa cu susul în jos

Renovarea include și o pasarelă inferioară deasupra apei, aducând turiștii la o jumătate de metru de suprafață.

Dincolo de schimbările structurale, bazilica a fost infuzată cu o senzație mistică, aproape spirituală, cu lumini colorate care schimbă perspectivele oamenilor și dezvăluie noi detalii.Cu iluminare îmbunătățită, podeaua este acum vizibilă pentru prima dată.

Un celebru cap de Medusa care împodobește doi dintre stâlpii de colț,  sculptat, conform legendei, cu susul în jos, pentru a nu transforma în piatră oamenii care văd sculptura.

Construită în anul 542 d.Hr. lângă Hagia Sofia, bazilica a făcut odată parte dintr-o rețea de peste 100 de cisterne începute de romani și finalizate de bizantini și otomani pentru a alimenta orașul și palatele sale cu apă curentă.

Cunoscut în Turcia sub numele de Yerebatan Sarnıcı („cisterna îngropată în subteran”), șirurile sale de coloane îmbibate de apă au câștigat faima când au apărut într-o scenă din filmul James Bond, din 1963 „Din Rusia cu dragoste”.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.