vineri, mai 17, 2024

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală


Curtea Supremă a Suediei a refuzat cererea Turciei de extrădare a unui fost director care lucra la o școală afiliată mișcării Gülen din Afganistan, pe motiv că acțiunile sale nu constituie niciun element al unei infracțiuni în temeiul legislației suedeze, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.

Suedia: Extrădarea este motivată politic

Instanța suedeză a declarat că acțiunile lui Aytan nu constituie o infracțiune în conformitate cu legea suedeză și că acesta se confruntă cu riscul de persecuție politică dacă este extrădat. Procurorul, analizând cererea de extrădare a Turciei, a descris-o, de asemenea, drept motivată politic.

Fostul director de școală, în vârstă de 48 de ani, a primit un permis de ședere permanent și un statut de refugiat în Suedia în 2018, din cauza riscului său de a se confrunta cu persecuția politică în Turcia.

Suedia a extrădat 3 persoane în Turcia

Într-o declarație recentă adresată agenției de știri suedeză TT, ministrul de externe Ann Linde a declarat că Turcia a solicitat extrădarea a 16 cetățeni turci din Suedia din 2019, dar a trebuit să-și retragă nouă dintre cereri, deoarece acele persoane nu locuiesc în Suedia. Linde a mai spus că, în timp ce instanțele suedeze au refuzat extrădarea a patru persoane, alte trei au fost extrădate în Turcia.

Într-un acord semnat de Stockholm și Helsinki la summitul NATO de la Madrid, din 30 iunie, cele două țări nordice au convenit să examineze cererile Turciei de extrădare „rapid și amănunțit”.

Erdogan a spus la sfârșitul summitului NATO din 30 iunie că Suedia a făcut o „promisiune” de extrădare a „73 de teroriști” și a amenințat că va bloca aderarea la NATO dacă angajamentele nu vor fi respectate. Înainte de această declarație, s-a vorbit doar despre extrădarea a 33 de persoane.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.