sâmbătă, mai 4, 2024

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Un oficial turc însărcinat cu calcularea inflației și-a dat demisia din postul său invocând starea de sănătate, conform Ahval News.

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

Adevăratul motiv pentru care Cem Baş a demisionat este presiunea exercitată asupra lui în timp ce își îndeplinea funcția de șef de departament.

Inflația prețurilor de consum în Turcia a crescut la 70 la sută anual, un nivel maxim de două decenii, după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor la sfârșitul anului trecut.Inflația prețurilor de producător a crescut la 121,8%, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Furkan Metin, care a ocupat funcția de șef al departamentului responsabil cu transformarea digitală, l-a înlocuit pe Baș.

Guvernul Turciei a înlocuit cinci șefi ai TÜİK din 2016 și zeci de oficiali ai organizației, mulți prin decret prezidențial. Demiterile au stârnit îngrijorări în rândul unor analiști și investitori străini cu privire la independența instituției față de politică și la fiabilitatea datelor.

ENAGGroup, un colectiv independent care a început să calculeze inflația în Turcia, a raportat că prețurile de consum au crescut cu 156,9% anual în aprilie. TurkStat a solicitat ordonanțe judecătorești pentru a împiedica ENAG să raporteze cifrele spunând că subminează încrederea în datele oficiale.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.