joi, noiembrie 21, 2024

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia, conform portalului turcesc, Evresel.net

Özgül Taşar, al cărui soţ are boală celiacă, a punctat spre creşterea preţurilor la alimente.

„Produsele fără gluten erau deja scumpe, acum sunt mult mai scumpe. Această boală este boala celor bogați. Săracii sunt zdrobiți de cheltuieli, din cauza sănătății lor”, susține aceasta.

„La început, am avut multe dificultăți pentru că boala soțului mele nu a putut fi diagnosticată. S-a îmbolnăvit din cauza alimentelor pe care le mânca la locurile în care lucra și a fost nevoit să meargă tot timpul la spital. Am fost diagnosticat cu boala celiac acum 10 ani. Produsele folosite de pacienții celiaci erau deja mai scumpe decât în ​​mod normal și au crescut odată cu creșterea prețurilor. De asemenea, nu găsești produse fără gluten în fiecare piață, eu merg la piață și încerc să găsesc unde există, care este mai ieftin.”, povestește femeia. 

20 de lire pentru jumătate de kilogram de făină

Familia Taşar are trei copii, dintre care unul studiază la universitate. Özgül Taşar a declarat că datoria creditară a casei în care locuiesc, cheltuielile de cămin ale copiilor ei care studiază la universitate, precum şi majorările facturilor şi bunurilor de consum de bază le îngreunează viaţa.

„Trebuie să fac pâine în fiecare zi. Pe vremuri era scump, acum este mult mai scump. Știi, se spune, mănâncă asta, mănâncă asta. Cum să mâncăm? Ne este greu să cumpărăm chiar și lucrurile care ar trebui consumate pentru sănătatea lui. Noi, săracii, suntem hrăniți cu produse de patiserie și carbohidrați ca să ne umplem stomacul. Lucrurile sănătoase sunt întotdeauna scumpe.”, spune femeia.

Ajutorul de la stat nu le ajunge nici de pâine

În timp ce costurile pacienților celiaci au crescut exponențial, ajutorul de 100 lire pe care l-au primit de la stat a crescut la 160 lire până în 2022. 

 „Acești bani nu acoperă nici măcar cheltuielile lunare cu pâinea. Ce putem cumpăra de pe ce piață cu 160 lire? Societatea pentru celiaci și primăriile trimit uneori pachete cu alimente, dar desigur, nu este suficient. Prin urmare, ajutorul acordat de stat ar trebui majorat cât mai curând posibil. Copiii născuți cu această boală nu pot crește și să se dezvolte. Pentru familii ca a noastră, care trăiesc la limitată, trebuie găsită o cale”, susține femeia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.