duminică, septembrie 8, 2024

Turcia: 62 de cadeți militari sunt inculpați pentru acuzații de lovitură de stat, după 5 ani de la eveniment

Procurorii turci au pus sub acuzare 62 de foști cadeți militari sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională din cauza presupusului lor rol într-o lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, a anunțat o platformă care îi reprezintă pe cadeți, citat de Stockholm Center for Freedome.

Platforma a anunțat, pe Twitter, că cadeții vor fi judecați la un tribunal pentru minori, postând în același timp câteva părți din rechizitoriu. Rechizitoriul se referă la cadeți ca fiind „copiii care au fost împinși într-o crimă”.

Alte acuzații includ cauzarea de răni, încercarea de a răsturna guvernul Turciei și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții susțin că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Cadeții de la școala militară, Kuleli, care e acum închisă, aveau varste cuprinse între 14 și 18 ani când au fost arestați în noaptea puciului, urmând să fie trimiși la închisoarea Maltepe, din Istanbul și eliberați pe 30 iulie 2016.

În total, alți 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 

178  de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului și parlamentul prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

După puciul eșuat, un total de 319.587 de persoane au fost reținute și peste 100.000 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen, acuzată de guvernul turc că ar fi pus la cale evenimentele din 15 iulie 2016.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.