marți, mai 14, 2024

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Un bloc de marmură din Hagia Sofia s-a desprins după ce mai mult bilete scrise în limba română și ebraică care au fost băgate în perete, conform portalului turcesc, Sabah.

Dându-și seama că o piatră dintr-o porțiune de marmură a moscheii s-a desprins, administrația a fost uimită de ce au găsit.

Poliția, care a examinat perele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 de centimetri lățime și 10 centimetri lungime a fost îndepărtată și au fost ascunse în spatele unor pergamente și foi scrise.

5 bucăți de hârtie și un pergamente în ebraică cu poze interesante au fost reținute de polițiști. 

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele și făcăturile și dușmanii de pe mine.( Elena) Dezleagă tot ce a fost legat și deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând și cel de la Leava și de la Chișinău. Să am sănătate, bani, liniște și somn, liniște, fericire și numa bine și multe alte bune pe care le merităm,” scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viața și să mergem înainte și să ne mișcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire și numai șanse de bine și fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA și să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer și să am greencardul și documentele, lucru, bani, fericire și viața deplină, pereche, sănătate, familie și numai bine,” se vede scris pe o altă hârtie.

Parchetul, care a demarat ancheta, a cerut Direcției Provinciale de Cultură și Turism să examineze dacă piesele erau sau nu artefacte istorice.

Pergamente scrise în ebraică găsite, după ce a căzut bucata de marmură.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.