vineri, mai 3, 2024

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”


Un fost membru al parlamentului europeana afirmat că nu mai este posibil să numim Turcia o țară care aderă la statul de drept, deoarece guvernul are o agendă de oprimare a oamenilor ale căror opinii diferă de ale sale, conform Turkish Minutes.

Rebecca Harms a vorbit la o ceremonie de acordare a Premiului German de Dialog (Deutscher Dialogpreis) care a avut loc la Frankfurt, despre situația Turciei.

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Harms a spus că sistemul de justiție din Turcia este arbitrar și, prin urmare, poate declara pe oricine terorist în orice moment.

„Este groaznic pentru mine să văd că jurnalişti buni, academicieni, pe care îi cunosc de multă vreme, oameni care au fost în închisoare de ani de zile, la fel ca prietenul meu, fostul co-președinte al Partidului Popular Democrat [HDP], Selahattin Demirtaș, nu am nicio șansă în fața instanțelor”, afirmă fosta parlamentară.

UE trage semnale de alarmă

Comisia Europeană, în raportul său anual privind Turcia, publicat luna trecută, a afirmat că retragerea în ceea ce privește respectul pentru democrație, drepturile omului și fundamentale și sistemul judiciar turc a continuat, subliniind deficiențe grave în funcționarea instituțiilor democratice ale țării.

Potrivit raportului, Turcia are probleme în ceea ce privește lipsa sistemică de independență a sistemului judiciar și presiunile nejustificate asupra judecătorilor și procurorilor, iar niciunul dintre judecătorii sau procurorii demiși în urma puciului eșuat din 2016 nu a fost repus în funcție, în ciuda achitărilor lor.

Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016, a comentat despre evoluțiile recente din Turcia după acceptarea Premiului German de Dialog 2021, acordat de Federația Instituțiilor Germane de Dialog (Bund Deutscher Dialog Institutionen, BDDI), la categoria drepturilor omului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.