Asociația Farmacistilor din Turcia (TEB) a cerut guvernului să-și actualizeze politicile de preț al medicamentelor, invocând incapacitatea acestora de a furniza medicamente pacienților din cauza scăderii record a lirei turcești, conform Ahval News.
Farmaciştii nu pot procura medicamente pe fondul scăderii lirei, în timp ce preţurile farmaceutice, stabilite de statul turc, rămân fixate la 4,57 lire pe moneda europeană.
„Decalajul dintre tariful actual și cel fix se mărește treptat, iar numărul medicamentelor care nu pot fi găsite pe piață crește pe zi ce trece. Turcia este într-o criză serioasă de pastile.Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante, deoarece suntem obligați să protejăm sănătatea publică. Farmaciștii nu sunt responsabili pentru criza medicamentelor”, susțin reprezentații TEB, adăugând că decretul guvernului privind prețurile medicamentelor nu a fost actualizat de 14 ani.
Prețurile medicamentelor din Turcia sunt stabilite de guvern, care utilizează ceea ce el numește un sistem de „preț de referință” pentru a stabili costurile medicamentelor, pe baza celor mai mici prețuri de vânzare din cinci țări ale Uniunii Europene.
Moneda turcă a pierdut 50 la sută din valoare în ultimele nouă luni. Pe 17 noiembrie, 1 dolar a ajuns la un nou nivel istoric, la 10.43 lire turcești.