joi, mai 2, 2024

Faimosul poet turc a murit la vârsta de 88 de ani


Proeminentul poet, Sezai Karakoç a murit, pe 16 noiembrie, la vârsta de 88 de ani, conform purtătorul de cuvânt al Turciei, citat de Hurriyet Daily News.

Într-o postare pe contul oficial de Twitter, Ibrahim Kalın a dat vestea tristă.

„Ustad Sezai Karakoç a ajuns la mila lui Allah, lăsând în urmă o viață exemplară, o țesătură puternică de idei și o mare moștenire literară”, scris Kalın. 

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a spus că a aflat despre moartea „Poetului Învierii” cu „profundă tristețe” și l-a numit un mare gânditor în lumea literaturii și a gândirii „care a ghidat generațiile cu ideile sale”.

„Ofer condoleanțe familiei sale, fanilor și națiunii noastre”, a transmis Erdogan, pe contul de Twitter.

Despre Sezai Karakoç

Născut la 22 ianuarie 1933, în provincia Diyarbakır, din sud-estul Turciei. Tatăl său a fost un comerciant capturat de ruși în timp ce lupta pe frontul caucazian în Primul Război Mondial.

Și-a petrecut copilăria în Diyarbakır, a urmat școala în provincia sudică a Turciei Kahramanmaraș și a studiat liceul în provincia Gaziantep.

Cu un mare interes pentru literatură, Karakoç a început să citească clasice occidentale în anii de liceu. A citit literatura clasică occidentală și estică înainte de a se alătura Universității din Ankara pentru a studia științe politice.

Așteptând rezultatul examenului de admitere, Karakoç l-a întâlnit pe Necip Fazıl Kisakürek, un alt poet și gânditor turc proeminent care a avut o influență imensă asupra lui.

Karakoç a lucrat la revista Büyük Doğu, o publicație politică conservatoare fondată de Necip Fazıl Kısakürek și a modelat gândirea multor generații.

A absolvit universitatea în 1955 și a început să lucreze la Ministerul de Finanțe al Turciei.

Începând cu decembrie 1963, a scris articole zilnice pentru ziarele naționale, inclusiv Yeni Istiklal, Yeni İstanbul și ziarul Sabah din Babıali, capitala presei turce la acea vreme.

Ulterior, Karakoç a demisionat din minister pentru a dedica mai mult timp studiilor literare. A scris Mona Rosa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii despre dragoste din literatura turcă.

În 1990, a fondat Partidul Diriliş (Învierea) pentru a realiza lumea pe care a dezvăluit-o în poezia şi scrierile sale. El a primit Premiul Prezidențial pentru Cultură și Artă al Turciei în 2011.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.