luni, mai 13, 2024

Erdogan: SUA a propus vânzarea F-16 în schimbul investiției în F-35


Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declara că SUA au propus vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia în schimbul investiției sale în programul F-35, din care Ankara a fost îndepărtată după achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din Rusia, conform Duvar English.

Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de truse de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a confirmat raportul câteva zile mai târziu.

Vorbind reporterilor înainte de a pleca într-o călătorie în Africa de Vest, Erdoğan a declarat că Turcia dorește o revenire a investiției sale în programul F-35 și că discuțiile pe această temă sunt în curs.

„Există plata a 1,4 miliarde de dolari pe care am făcut-o pentru F-35 și SUA au avut o astfel de propunere în schimbul acestor plăți. Și în acest sens, am spus să luăm măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre”, a afirmat Erdogan, adăugând că noile avioane F-16 vor contribui la dezvoltarea flotei sale.

Ankara comandase mai mult de 100 de avioane F-35, fabricate de Lockheed Martin Corp, dar SUA au eliminat Turcia din program în 2019 după ce a achiziționat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre aliații NATO a trecut printr-un tumult fără precedent în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor cu privire la politica Siriei, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale în estul Mediteranei, acuzațiile SUA împotriva unei bănci turcești de stat și eroziunea a drepturilor și libertăților în Turcia.

Achiziționarea de către Ankara a S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni din partea SUA. În decembrie 2020, Washingtonul a inclus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, șeful acesteia, İsmail Demir, și alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia împotriva achiziționării de alte arme rusești. Dar Erdoğan a indicat că Ankara încă intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda ruptura cu Washingtonul.

Cererea pentru avioane va avea probabil o perioadă dificilă de obținere a aprobării din partea Congresului SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a înrăutățit profund în ultimii ani.

Există sprijin bipartizan în Congresul SUA pentru a împinge administrația Biden să facă presiuni suplimentare asupra Ankarei, în primul rând cu privire la achiziționarea de arme rusești și la palmaresul drepturilor omului. Ankara a declarat că speră la legături mai bune sub președintele american Joe Biden.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.