vineri, mai 3, 2024

Turcia: 460 de deținuți au doctorate și peste 2000 au diplome de master

460 de deținuți din închisorile turcești au doctorate și 2.371 au diplome de  masterat, potrivit direcției generale a închisorilor și a detenției, citat de Stockholm Center for Freedome.

Numărul mare de deținuți cu grade avansate indică amploarea presiunii politice asupra mediului academic turc, care a crescut de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia  7.316 universitari au fost demiși.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), guvernul a interfera cu munca academicienilor și cu protestele studențești, ducând la autocenzură și la scăderea libertății academice din țară.

„Guvernul a efectuat concedieri în masă ale academicienilor fără un proces corespunzător, folosind legături dubioase cu privire la terorism sau la complotul din iulie 2016. Împreună, aceste acțiuni creează un climat de teamă și autocenzură în campus și încalcă obligațiile Turciei în temeiul legii drepturilor omului de a respecta și proteja libertatea academică și libertatea de exprimare”, susțin reprezentanții HRW:

Una dintre cele mai notorii epurării este cunoscută ca „Academicii Păcii”, când 1.128 de persoane care au semnat o declarație în 2016 prin care solicita guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea națiunii și să revină la masa negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Problema kurdă, un termen predominant în discursul public al Turciei, se referă la cererea pentru drepturi egale a populației kurde.

Miscarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, judecați și condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate.

Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR), la care Turcia este parte, protejează drepturile indivizilor la libertatea de opinie, de exprimare, de asociere și de întrunire. Libertatea academică este, de asemenea, protejată ca parte a libertății de exprimare în temeiul Convenției europene a drepturilor omului, la care Turcia este parte.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.