vineri, noiembrie 1, 2024

17 activiste pentru apărarea drepturilor femeii, acuzate că l-au insultat pe Erdogan

Un tribunal turc a acceptat un rechizitoriu care solicită pedepse cu închisoarea pentru 17 activiste pentru drepturile femeii sub acuzații care includ insultarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Turkish Minutes.

Femeile din Istanbul au fost percheziționate de poliție pe 24 noiembrie pentru lozinci pe care le-au scandat la o întrunire organizată pe  8 martie 2021,  Ziua Internațională a Femeii, urmând să fie impuse interdicții de călătorie asupra a 17 femei și ordine de supraveghere judiciară suplimentare pentru cinci activiști, inclusiv pentru copii.

Cel de-al 10-lea Tribunal Penal de Primă Instanță a acceptat rechizitoriul împotriva inculpaților, în care procurorul solicita închisoare,pedepse  cuprinse între doi și opt ani pentru inculpații acuzați de organizare, conducere și participare la întruniri ilegale și insultarea președintelui.

Human Rights Watch (HRW) a cerut autorităților turce să oprească imediat ancheta penală lansată asupra activiștilor pentru drepturile femeilor pentru strigarea lozincilor.

Jurnalistul Burcu Karakaș a postat pe Twitter o fotografie a unui document al poliției care includea întrebări adresate femeilor reținute în timpul interogatoriului lor.

„S-a descoperit în filmări că ai scandat sloganuri spunând:„ Fugi Tayyip, fugi, vin femeile. De ce v-ați propus să scandați acest slogan?” a fost una dintre întrebările care le-au fost puse femeilor.

Insultarea președintelui este o infracțiune în Turcia, conform articolului 299 din Codul penal turc (TCK). Oricine îl insultă pe președinte poate primi până la patru ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi mărită dacă infracțiunea a fost comisă prin mass-media.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.