marți, mai 21, 2024

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Un deputat din guvernul AKP de la conducere a sugerat că ar trebui să se impună pedepse cu închisoarea pentru a lupta împotriva „dezinformării pe rețelele sociale”, conform Gazete Duvar.

Deputatul din partidul lui Erdogan, Ali Özkaya a făcut declarații pe această temă  pentru ziarul Hürriyet, pe 26 iulie, susținând că Germania a impus pedeapsa cu închisoare pentru dezinformare pe rețelele de socializare, iar Turcia ar trebui să facă la fel.

„Germania a impus o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru un utilizator de social media pentru dezinformare. De asemenea, Turcia trebuie să aducă aceste sancțiuni. Putem întreprinde o lucrare în Codul penal pentru o reglementare care să nu limiteze libertatea de exprimare, dar să se asigure că informațiile sunt răspândite în mod corect pe rețelele de socializare ”, a declarat deputatul.

Declarația oficialului a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut măsuri imediate pentru controlul rețelelor sociale din țară, argumentând că platformele de socializare sunt folosite pentru „răspândirea minciunilor și dezinformării”.

Pe 11 iulie, Erdoğan a semnalat personalului său formarea unei agenții de monitorizare a rețelelor sociale, spunând că sunt necesare „sancțiuni adecvate”.

Zece zile mai târziu, pe 21 iulie, Erdoğan a fost întrebat dacă există o lege care prevede sancțiuni penale grave pentru diseminarea „știrilor false pe mass-media și social media”.

Ca răspuns, Erdoğan a spus că un studiu va fi realizat în parlament în octombrie, după vacanța de vară, în încercarea de a se baza pe actuala lege a rețelelor sociale care a fost adoptată anul trecut.

În aceeași zi, directorul de comunicare prezidențială, Fahrettin Altun, a declarat că guvernul se pregătește să ia măsuri pentru „reglementarea” finanțării externe a organizațiilor media, într-o încercare  de „ a proteja ordinea publică și dreptul oamenilor de a primi adevărat știri.”

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.