Un deputat din guvernul AKP de la conducere a sugerat că ar trebui să se impună pedepse cu închisoarea pentru a lupta împotriva „dezinformării pe rețelele sociale”, conform Gazete Duvar.
Deputatul din partidul lui Erdogan, Ali Özkaya a făcut declarații pe această temă pentru ziarul Hürriyet, pe 26 iulie, susținând că Germania a impus pedeapsa cu închisoare pentru dezinformare pe rețelele de socializare, iar Turcia ar trebui să facă la fel.
„Germania a impus o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru un utilizator de social media pentru dezinformare. De asemenea, Turcia trebuie să aducă aceste sancțiuni. Putem întreprinde o lucrare în Codul penal pentru o reglementare care să nu limiteze libertatea de exprimare, dar să se asigure că informațiile sunt răspândite în mod corect pe rețelele de socializare ”, a declarat deputatul.
Declarația oficialului a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut măsuri imediate pentru controlul rețelelor sociale din țară, argumentând că platformele de socializare sunt folosite pentru „răspândirea minciunilor și dezinformării”.
Pe 11 iulie, Erdoğan a semnalat personalului său formarea unei agenții de monitorizare a rețelelor sociale, spunând că sunt necesare „sancțiuni adecvate”.
Zece zile mai târziu, pe 21 iulie, Erdoğan a fost întrebat dacă există o lege care prevede sancțiuni penale grave pentru diseminarea „știrilor false pe mass-media și social media”.
Ca răspuns, Erdoğan a spus că un studiu va fi realizat în parlament în octombrie, după vacanța de vară, în încercarea de a se baza pe actuala lege a rețelelor sociale care a fost adoptată anul trecut.
În aceeași zi, directorul de comunicare prezidențială, Fahrettin Altun, a declarat că guvernul se pregătește să ia măsuri pentru „reglementarea” finanțării externe a organizațiilor media, într-o încercare de „ a proteja ordinea publică și dreptul oamenilor de a primi adevărat știri.”