miercuri, noiembrie 20, 2024

De ce nu publică Turcia raportul comisiei parlamentare în cazul Mișcării Gulen ?

Turcia s-a abținut de la publicarea concluziilor unei comisii parlamentare în cazul Mișcării Gulen, pe motiv că ar fi în favoarea acesteia, conform Turkish Minutes.

Selçuk Özdağ, vicepreședintele comisiei parlamentare care a anchetat tentativa de stat eșuat din 15 iulie 2016, a declarat într-o emisiune de la Halk TV că autoritățile turce nu vor să facă public raportul în urma unui aviz juridic care avertiza că raportul ar putea ajuta membrii Mișcării Gülen, în viitoarele cereri legale de despăgubire.

În iulie 2017, comisia de anchetă parlamentară condusă de deputații partidului de guvernământ Reșat Petek și Özdağ și-a prezentat concluziile președintelui parlamentului de atunci, İsmail Kahraman. Site-ul oficial al Parlamentului recunoaște înființarea comisiei de anchetă, însă spune că comisia nu și-a prezentat raportul.

„Chiar înainte de publicarea programată a raportului, experți juridici proeminenți vizitează înalți oficiali AKP. Ei [experții] le spun că  afirmațiile, faptele și evenimentele documentate de acest raport ar provoca multe probleme în viitor. Un raport oficial al parlamentului turc ar putea întări mâna Mișcării Gulen. Ar putea pune Turcia într-un loc strâns pe arena internațională și ar putea duce ca guvernul să plătească despăgubiri Există informații [de la cei care știu] care sugerează că raportul nu a fost publicat din cauza acestor [îngrijorări]”, a spus Pehlivan.

Raportul INTCEN a concluzionat că lovitura de stat a fost organizată de o serie de oponenți față de Erdoğan și al partidului său.

„Informația europeană contrazice afirmația guvernului turc conform căreia Fethullah Gülen, un cleric exilat, se afla în spatele complotului pentru răsturnarea guvernului turc”, se arată în raport.

De asemenea, raportul a menționat că adepții Gülen erau slabi în armata turcă.

„Este puțin probabil ca Gülen să aibă într-adevăr abilitățile și capacitățile de a lua astfel de pași. Nu există dovezi că armata, [care] se consideră gardianul Turciei ca stat laic, și güleniștii erau dispuși să coopereze între ei pentru a-l elimina pe Erdoğan. Mișcarea Gülen este foarte deconectată și oarecum îndepărtată de opoziția laică și armata turcă ”, conform raportului.

În noaptea puciul eșuat din 15 iulie 2015, președintele Recep Tayyip Erdoğan a dat vina imediat mișcării Gülen, iar Erdoğan a intensificat represiunea împotriva mișcării. 

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.