luni, septembrie 16, 2024

Doi tinere reținute după un video pe TikTok pentru că ar fi „insultat pașaportul turcesc”

Doi tineri au fost reținute  pentru că ”ar fi insultat valoarea pașaportului turc” într-un videoclip TikTok, relatează Turkish Minutes.

Tineriiîn vârstă de 23 de ani, identificate ca K.Ö și N.Y. au postat un videoclip pe TikTok sub titlul „Zone în care se folosește pașaportul turcesc”. În videoclip, acestea sunt văzute folosind pașapoarte turcești în alte scopuri decât călătoriile, cum ar fi ca mănuși pentru  cuptor sau marcaje.

Ca urmare a acestui fapt , pe 25 aprilie, ele au fost încătușate și duse la tribunal, sub acuzația de a fi insultat simbolurile suveranității statului turc.

În declarația lor față de procuror, K.Ö. a spus că nu intenționează să insulte valoarea pașaportului turc, ele au postat videoclipul doar pentru distracție, deoarece oamenii nu pot călători din cauza pandemiei coronavirusului.

„Ne pare foarte rău că am fost neînțeles. Ne cerem scuze pentru asta. Ne-am eliminat imediat videoclipul. Nu am intenționat niciodată să insultăm pașaportul sau steagul  turc. Ne iubim țara. Nu am avut nicio intenție de a comite o crimă ”, susține K.Ö.

K.Ö. și N.Y. au fost eliberate după ce au făcut declarații la procuror, dar vor trebui să facă semneze regulat la o secție de poliție și  li s-a interzis călătoria în străinătate.

Măsurile legale impuse utilizatorilor TikTok au fost criticate de utilizatori de social media care au interpretat aceste activități ca fiind încă un semn al lipsei de libertate de exprimare în Turcia.

Turcii se plâng frecvent de slăbiciunea pașaportului turc, deoarece trebuie să obțină vize pentru a vizita multe țări. Potrivit ultimului raport al Henley Passport Index publicat în ianuarie, Turcia a scăzut două locuri pe o listă de țări cu cele mai puternice pașapoarte și ocupă acum locul 53.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere.