Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org
Proiectul a început pe 21 aprilie după un decret prezidențial pentru expropriere urgentă în zona Văii İșkencedere, de atunci localnicii au intentat un proces împotriva proiectului și au început să păzească zona.
Duminica,soldații au intervenit intrând în curtea caselor pentru a împiedica oamenii să meargă la locul proiectului, sub motivul aplicării restricțiilor privind carantina de weekend, impuse pentru a opri răspândirea COVID-19. Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva sătenilor și i-a reținut pe mai mulți dintre ei.
Yakup Okumușoğlu, avocat și membru al Mișcării pentru Mediu și Ecologie, a împărtășit un videoclip de la İkizdere, arătând mai mulți bătrâni care au reușit să ajungă în zonă.
„Nu vă vom da pădurea. Sunteți soldații noștri, protejați-ne”, se aud localnicii strigând în filmări.
Mai mulți politicieni din opoziție au mers în zonă pentru a susține protestul poporului. De exemplu, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Murat Çepni, a declarat că oamenii sunt hotărâți să împiedice proiectul.
„Toată lumea este extrem de hotărâtă pentru că știe că nu poate trăi dacă există o carieră de piatră aici. Niciun profit sau proiect nu este mai valoros decât spațiile de locuit ale sătenilor. Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse. Cu fiecare dinamită care va exploda, apa va fi distrusă”, susține Çepni.
Utilizatorii de pe Twitter au susținut, de asemenea, rezistența sătenilor, postând mesaje sub hashtag-ul „İkizdere nu ar trebui să fie o carieră de piatră” (# ikizderetasocağıolmasın)
Alături de alte patru companii din Turcia, Cengiz Holding, care este apropiat de partidul AKP, de la conducere, este una dintre cele 10 companii care au câștigat cele mai multe licitații publice din lume într-un deceniu, conform cifrelor Băncii Mondiale din 2018.
Mai ales din cauza plăților garantate pe care le primesc în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, cele cinci companii s-au confruntat cu critici publice și sunt denumite de cei din opoziție, „gașca celor cinci” .