marți, mai 21, 2024

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Hotărârea Curții Supreme de Apel a venit la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Altan, argumentând că „nu există dovezi că acțiunile reclamantului făcuseră parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului”.

Fiica lui, Senam Altan a comentat decizia instanței.

„Tatăl meu, de data aceasta vino cu adevărat!”, a scris pe contul de Twitter.

Ahmet Altan la ieșirea penitenciarului a fost întâmpinat de avocata lui. 

“Abia acum l-am întâmpinat pe Ahmet Altan. Primul pas către libertate” a scris pe contul său de Twitter, Figen Calikusu, alături de o poză cu cei doi.

De la condamnare pe viață la libertate

Altan, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat după puciul eșuat, ca parte a unei epurări a organizațiilor media și acuzat că a susținut revolta prin „diseminarea mesajelor subliminale către public”.

Ulterior, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru încercarea de a răsturna guvernul, o hotărâre care a fost anulată ulterior de instanța superioară a Turciei.

După reexaminarea cazului, el a fost condamnat la 10 ani și șase luni de închisoare pentru „sprijinirea cu bună știință a unei organizații teroriste”.

Altan a fost eliberat pentru scurt timp în noiembrie 2019, urmând să fie rearestat și condamnat pentru noi acuzații de terorism.

Potrivit jailedjournos.com, peste 150 de jurnaliști și lucrători mass-media se află în spatele gratiilor.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.