marți, mai 7, 2024

Cimitirul armean distrus în Ankara: “Turnarea betonului pe morminte și construirea de magazine este crudă.”

Un cimitir armean a fost distrus în timpul construcților din Ankara ca parte a unui proiect de renovare, conform Turkish Minutes.

Adresându-se presei locale, președintele filialei din Ankara a Camerei Arhitecților din Turcia, Tezcan Karakuș Candan, a declarat că site-ul este desemnat ca un cimitir armean în surse istorice.

„Continuarea construcției pe șantier, în ciuda faptului că știe că acest lucru este lipsit de respect față de patrimoniul multicultural al Anatoliei. Turnarea betonului pe morminte și construirea de magazine pe ele este crudă.””, susține arhitectul.

Camera a depus petiții la Ministerul Culturii și Turismului, Ministerul Mediului și Urbanizării și la Municipalitatea Metropolitană Ankara, solicitând oprirea construcției.

Patrimoniul cultural armean în pericol

Preocupările cu privire la conservarea siturilor culturale și religioase armene din Turcia au crescut recent. Pe 27 ianuarie, Agos a raportat că o biserică armeană datând din 1603 în provincia de vest Kütahya care se afla pe lista de păstrare a Ministerului Turc al Culturii și Turismului a fost demolată după ce a fost achiziționată de o instituție privată.

Cu doar 10 zile înainte,  o biserică armeană din secolul al XIX-lea a fost scoasă la vânzare pe un site imobiliar turcesc. În anunț, biserica, care se află în provincia Bursa, a fost descrisă ca fiind „perfectă pentru o atracție turistică, deoarece se află într-o zonă protejată de UNESCO”.

Vânzătorul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a mai spus că biserica este o investiție bună, deoarece ar putea fi „folosită ca hotel, muzeu sau galerie de artă”.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.