marți, mai 7, 2024

Istanbul:Poliția a intervenit la protestul activiștilor pentru drepturile omului

15 persoane au fost reținute după protestul din Istanbul, care a urmat ca reacție dorința guvernului turc de a desființa partidul pro-kurd, HDP, conform Reuteurs.

Asociația pentru Drepturile Omului (IHD) din Turcia a declanșat protestul care a dus la arestarea a activiștilor și a trei oficiali al partidului HDP.

Mai mult, casa președintelui asociației a fost percheziționată, activitate care a fost catalogata în documentele oficiale drept “ percheziție în legătură cu o organizație teroristă”, citează DW Turkce. 

“Co-președintele, Öztürk Türkdoğan a fost reținut în această dimineață. Această operațiune, despre care nu știm încă sensul, este un exemplu final și clar de opresiune a apărătorilor drepturilor omului” ,au scris activiștii pe contul de Twitter al IHD.

Intervenția poliție a fost urmată de mesajul pe Twitter de solidaritate cu deputatul și activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu , după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității sale.

Profesorul universitar Yaman Akdeniz, printr-o postare pe Twitter, a amintit declarația lui Erdogan asupra reformelor a drepturile omului, în urmă cu două săptămâni.

“ Reforma se aplică cu viteză maximă” a ironizat acesta. 

Ce s-a întâmplat?

Un procuror turc a depus, miercuri, un dosar la Curtea Constituțională prin care cerea interzicerea HDP, punctul culminant al unei represiuni de ani de zile împotriva celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament. HDP a numit-o „lovitură de stat politică”.

Statele Unite și Europa au criticat demersul de a deschide dosarul instanței, spunând că aceasta subminează democrația. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan a declarat că HDP are legături cu grupul militant în afara legii al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.