marți, mai 14, 2024

Peste 100 de studenți de la Universitatea Bogazici eliberați. Erdogan îi acuză de terorism

Peste 100 de studenți reținuți în urma protestelor de la Universitatea Bogazici  au fost eliberați, miercuri, dimineață, după instanța de judecată, conform presei turcești.

Potrivit unui comunicat publicat de Biroul Guvernatorului din Istanbul, peste 100 de studenți au fost eliberați din detenție după ce și-au dat declarațiile la departamentul de poliție.

Mai mult, avocatul Levent Pișkin a susținut că studenții au fost luați în custodie pentru încălcarea Legii nr. 2911 cu privire la întâlniri și demonstrații.

Una dintre studentele reținute a transmis un mesaj după eliberarea sa.

„Am fost persecutați că nu suntem slavii lor. Noi suntem doar pentru Dumnezeu”, Seyma Altundal.

Studenții eliberați au distribuit un mesaj video pe contul de socializare Boğaziçi Dayanıșması (Boğaziçi Solidarity). 

„Eliberați-i pe ceilalți prieteni reținuți și pe cei doi prieteni arestați ilegal”, au îndemnat studenții.

Erdogan:”Această țară nu va fi una dominată de teroriști”

Într-o conferință video, de miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a acuzat pe tinerii de terorism.

„Nu vă acceptăm ca tineri care susțin valorile morale și naționale. Sunteți studenți sau teroriști care încearcă să asalteze biroul rectorului? Această țară nu va fi una dominată de teroriști, nu o vom permite niciodată. Luăm măsurile necesare [împotriva studenților] și vom continua să facem acest lucru. Nu vom permite țării să experimenteze un alt eveniment asemănător cu Gezi la Taksim”, susține Erdogan.

Ce s-a întămplat?

Demonstrațiile atât ale personalului, cât și ale studenților au izbucnit luna trecută după instalarea lui Melih Bulu, o figură de afaceri care a fost candidat parlamentar al partidului lui Erdogan în 2015, în calitate de rector al Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase din Turcia.

“Decizia de numire a lui Bulu a fost denunțată ca nedemocratică de membrii universității și interpretată pe scară largă ca o încercare guvernamentală de a se infiltra într-una din ultimele instituții de stânga din țară: Bulu este primul rector ales din afara comunității universitare de la lovitura militară a Turciei din 1980”, explică The Guardian

În total, 159 de studenți au fost reținuți, pe 1 februarie, în timp ce protestau împotriva noului rector numit de Erdogan, Melih Bulu, în fața campusului.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.