vineri, noiembrie 22, 2024

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin  achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Conform jurnalul Oficial al Comunității Europene, pe lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale sunt 24 de țări printre care și Turcia, care este unul dintre cei mai importanți comercianți a României.

Care sunt efectele legii

Reporterii Zaman au contact un specialist pentru a afla exact care sunt efectele noii legi asupra antreprenorilor care fac comerț cu Turcia sau au capital turcesc.

Prin punctul 10 din Legea nr. 296/2020 care s-a introdus în Codul fiscal, un antreprenor, dacă cumpără o măslină cu 2 lei din Turcia și o vinde cu 5 lei, acesta va plăti taxe pentru suma încasată de 5 lei, comparativ cu taxă de 16% din 2 lei inițiali, ne explică Ștefan Tancu.

“Este așteptată o explicitare mai concretă. Este posibilă ca tranzacția de mărfuri să fie exclusă”, afirmă specialistul.

Reacțiile antreprenorilor 

Un antreprenor turc a declarat pentru Zaman că este nevoit să găsească alte soluții pentru a-și continua afacerea.

“Firmele turcești din România își vor reducere puterea de concurență. Fiindcă România este unica țară care impune această lege, va urma să facem import indirect, prin alte țări europene” explică afaceristul.

Mai mult, în contextul legii actuale, sfatul avocaților pentru micii comercianți este reviziurea furnizorilor. 

“Pentru plătitorii de impozit pe profit se recomandă să își revizuiască furnizorii, “ îndeamnă Marius Predoi.

De asemenea, avocatul Daniel Udrescu a comentat noua situația legislativă pe siteul juridice.ro 

“Prin lista UE a jurisdicțiilor necooperante, Turcia nu devine persona non grata pentru UE, dar prin Legea 296/2020, Turcia devine persona non grata în România. Modificarea din Codul fiscal nu este pentru Turcia, ci pentru antreprenorul român, care mai plăteşte 16% la tranzacţiile cu Turcia.” explică avocatul.

De asemenea, Daniel Udrescu a subliniat că elaborarea  listelor cu țările din categoria de cheltuieli nedeductibile se face de două ori pe ani, astfel, se pot aștepta unele modificări..

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.