sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Zeci de mii de oameni din Turcia au renunțat la aplicația de mesagerie WhatsApp în favoarea Telegram, Signal sau BiP, dezvoltate în țară, conform Turkish Minutes.

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

În plus, reținerea în masă în ultimii anii pentru presupusa utilizare a aplicației de mesagerie, ByLock, este văzută ca un motiv de îngrijorare.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, până la sfârșitul anului 2019, un total de 82.894 de persoane s-au confruntat cu investigații pentru utilizarea ByLock. Alte zeci de mii de oameni au fost arestați.

Pe 4 ianuarie, WhatsApp a anunțat modificări ale condițiilor sale de utilizare și ale politicii de confidențialitate. Mișcarea face imposibilă pentru utilizatori să nu dezvăluie datele lor pe Facebook, care este de fapt o implementare a unei politici de date în lucrările din 2016.

Guvernul promovează BiP

Majoritatea persoanelor care au părăsit WhatsApp preferă adesea Telegram sau Signal. Cu toate acestea, o altă aplicație de mesagerie populară este BiP, care este deținută de operatorul GSM Turkcell, din care guvernul turc deține majoritatea acțiunilor. 

Cu toate acestea, aplicația produsă de Turcia solicită acces la mai multe date decât cererile WhatsApp pentru Facebook.

Ginerele lui Erdoğan a șters aplicația WhatsApp

Pledoaria cercurilor Pro-Erdoğan în favoarea ștergerii WhatsApp și a instalării BiP pentru înlocuire a fost întâmpinată cu scepticism și temere. Unii cred că guvernul insistă asupra BiP pentru a putea accesa mai ușor datele personale și pentru a controla rețeaua de mesagerie în caz de tulburări sociale sau criză.

Eticheta Twitter „WhatsAppSiliyoruz” (Ștergem WhatsApp) a fost susținută în special de persoane apropiate lui Erdoğan, dintre care unul era Selçuk Bayraktar, ginerele lui Erdoğan, care deține o corporație în industria de apărare.

Ce susține Facebook?

Facebook, compania care deține WhatsApp, a lansat o declarație cu privire la modificările planificate aduse setărilor de confidențialitate, anunțând că actualizarea nu aduce nimic nou la schimbul de date WhatsApp cu Facebook și nu afectează modul în care utilizatorii interacționează între ei. 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.