142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.
Într-o postare pe contul său de Twitter, Yetvart Danzikyan, redactor-șef al ziarului Agos, a anunțat că 142 de armeni au părăsit țara.
„142 dintre cetățenii armeni care locuiesc în Turcia s-au întors astăzi în țara lor.Știu că doar unei mâini de oameni, le va păsa. Pierdem. Pierdem și sângerăm împreună. ”, a spus Danzikyan.
Într-un interviu anterior pentru The National, Danzikyan a explicat motivul pentru care armenii tind să părăsească Turcia.
„Fie că este vorba de Karabakh sau de o decizie luată de legislativul SUA privind [recunoașterea] genocidului armean, din păcate, turco-armenii consideră că lumina reflectoarelor se proiectează brusc asupra lor și, desigur, creează anxietate printre ei. ” a explicat redactorul.
Protestul contra armenilor
O demonstrație a naționaliștilor turci a avut loc în fața Patriarhiei Armene la Istanbul, luna trecută, pentru a protesta contra armenilor și a sprijini Azerbaidjanul.
Descriind această mișcare drept o provocare a guvernului turc, Garo Paylan, un deputat armeano-turc din Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a avertizat autoritățile.
„ Invit guvernul să ia măsurile necesare pentru patriarhia și instituțiile [armene]. Rezultatul discursului de ură este infracțiunea. Puneți capăt politicii urii! ”, a îndemnat Paylan.
Mai multe atacuri au vizat comunitatea armeană din Istanbul anul acesta. În luna mai, un bărbat a încercat să dea foc la o poartă a Bisericii Dznunt Surp Asdvadzadzni din districtul Bakırköy, din Istanbul. Trei săptămâni mai târziu, o cruce de la poarta bisericii armenești Surp Krikor Lusaroviç din districtul Kuzguncuk, din partea asiatică a Istanbulului, a fost dărâmată.
O scrisoare de amenințare a fost trimisă și Fundației Hrant Dink, care a fost înființată în 2007 în urma asasinării lui Hrant Dink, fondatorul săptămânalului Agos.
În august, unele dintre mormintele din cimitirul armean al bisericii Surp Pırgiç, din Ankara au fost profanate.
Un raport al discursului de ură al Fundației Hrant Dink, intitulat „Raport de ură și discurs discriminatoriu în mass-media Raportul 2019”, a arătat că armenii, refugiații sirieni și grecii se aflau în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură difuzate de către mass-media turcă în 2019.
Potrivit raportului, armenii au fost cel mai vizat grup în 2019, cu 803 de articole de ură la adresa lor. Au fost descriși ca dușmani și asociați cu violența, terorismul și masacrele în contextul conflictului Armenia-Azerbaidjan.