vineri, aprilie 26, 2024

Informatorul reținut în Viena face mărturisiri despre rețeaua de spionaj a guvernului lui Erdogan

Ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a anunțat marți că un angajat al serviciului de informații turc (MIT) a fost reținut și interogat de către autoritățile din Viena, relatează anfenglish.com

Un agent al serviciilor de informații turce, a cărui identitate a fost păstrată secretă, a fost identificat într-o ancheta lansată după atacurile rasiste, mai ales împotriva kurzilor,  din capitala Vienei.

Potrivit anchetei, ofițerul de informații turc care este în prezent reținut într-o închisoare din Viena. Acesta  locuia în provincia Austria Superioară (Oberösterreich) înainte.

S-a aflat că această persoană este o femeie care a fost reținută în Izmir și eliberată după ce a promis că va lucra pentru serviciul de informații turc MIT. S-a întors în Austria și a început să spioneze pentru guvernul turc. 

Mărturisirile agentului

Agentul în cauză, a cărui mesagerie cu sediul MIT din Turcia a fost detectată pe telefonul mobil după arestare, a declarat că face parte din rețeaua de informații instituită de guvernul Erdogan pentru a monitoriza grupurile de opoziție, în special kurzii și a explicat în detaliu procesul de aderare la MIT.

Numărul persoanelor reținute pe aeroport în timp ce mergeau în Turcia dinspre Austria, a crescut în ultimii ani. Spioana a solicitat eliberarea după ce a oferit mărturisiri poliției. Cu toate acestea, sistemul judiciar austriac nu a dat încă un răspuns la cerere.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.