miercuri, noiembrie 27, 2024

Amnesty International: Erdogan se teme mai mult de critici decât de pandemie

12 august 2020

Amnesty International a blamat acțiunile guvernului lui Erdogan asupra activiștilor care au criticat decizia de a ține prizonierii politici în închisoare în timpul pandemiei COVID-19, în ciuda unui program de eliberare, relatează Stockholmcf.org

Raportul, intitulat „Îndrăzniți să vă luptați pentru drepturile omului într-o pandemie”, documentează atacurile asupra activiștilor în timpul pandemiei și afirmă că guvernul lăudat pentru eliberarea prizonierilor a exclus deliberat și cinic  prizonierii politici și continuă să facă arestări ale persoanelor care se manifestă în mod critic.

„COVID-19 a fost o pedeapsă adăugată pentru apărătorii drepturilor omului care sunt încarcerați în mod nedrept și, de asemenea, a fost folosit ca pretext pentru hărțuire, urmărire penală și chiar ucideri”, a declarat Lisa Maracani, cercetătoare a Amnesty International.

Potrivit  Lisei Maracani, excluderea apărătorilor drepturilor omului de la măsurile de eliberare de fapt „subliniază natura politică a închiderii lor. În Turcia, de exemplu, jurnaliștii, avocații, activiștii și politicienii de opoziție deținuți în arest preventiv sub acuzații fără fundament rămân în spatele gratiilor, în ciuda măsurilor guvernamentale care au vizat peste 100.000 de oameni eliberați din aprilie. Acest lucru arată că guvernul turc încă se teme de critici mai mult decât de pandemie”, 

Raportul Amnesty menționează cazul celebru al jurnalistului și romancierului de înaltă calitate Ahmet Altan, politicienii kurzi Selahattin Demirtaș și Gülten Kıșanak, precum și pe omul de afaceri și activistul  Osman Kavala ca exemple ale celor care au fost reținuți după valul de represiune început în 2015. 

Amnesty a încheiat cu o serie de recomandări către statele din întreaga lume și invită țările„să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care rămân în detenție doar pentru că au cutezat  apărarea pașnică a drepturilor omului.”

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege în aprilie pentru a opri răspândirea COVID-19 în închisorile supraaglomerate din țară. Oferind posibilitatea libertății condiționate sau a arestului la domiciliu, legea a exclus în mod explicit pe cei care sunt reținuți în arest preventiv și zeci de mii de prizonieri politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, medici, universitari și apărători ai drepturilor omului care sunt critici la adresa guvernului turc.

Peste 100 de elevi din întreagă lume au făcut spectacol pe scena IFLC, din București

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), aflat la a 22 a ediție, a revenit la București, iar pe scena evenimentului au...