joi, mai 2, 2024

Generalul turc ucis după descoperirea finanțărilor extremiste din Qatar

Un general turc a fost executat după ce a aflat că Qatar a încasat banii de la grupurile  extremiste din Siria prin Turcia, potrivit dezvăluirilor de la  judecătoria turcească, citat de arabnews.com

Semih Terzi a fost împușcat mortal în timpul loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, iar presupușii ucigași au fost acuzați că sunt adepți ai Mișcării Gulen, considerată organizație teroristă de către guvernul turc.

Cu toate acestea, conform unei transcrieri a ședinței din sala de judecată obținută de site-ul Nordic Monitor, uciderea lui Terzi a fost comandată de locotenentul Zekai Aksakalli, care era atunci șeful  Comandamentului Forțelor Speciale din Turcia.

Mărturisirile unui colonel condamnat pe viață

Nordic Monitors susține că mărturia a venit de la colonelul Firat Alakus, care a lucrat în secția de informații a Comandamentului Forțelor Speciale, în timpul unei audieri la cea de-a 17-a Curte Penală, din Ankara, din martie 2019.

Alakus a spus că Terzi a descoperit că Aksakalli lucra în secret cu agenția de informații turcească (MIT) în derularea operațiunilor ilegale în Siria pentru câștiguri personale.

„Terzi știa cât din finanțarea livrată [Turciei] de Qatar în scopul achiziționării de arme și muniție pentru opoziție și cât de mult a fost folosită de către oficialii publici, cât a fost delapidată” a susținut Alakus.

Motivele executării generalului

De asemenea, colonelul a adăugat că informațiile pe care le deținea Terzi despre relațiile lui Aksakalli au fost adevăratul motiv pentru care Aksakalli a ordonat executarea sa.Terzi a fost ucis după ce Aksakalli i-a comandat să se întoarcă la Ankara dintr-o provincie de frontieră din cauza evenimentelor care au avut loc pe 15 iulie 2016.

Alături de cererea Qatari, Alakus a spus că Terzi cunoaște și detaliile implicării Turciei în contrabanda cu petrol din Siria și modul în care oficialii guvernamentali au ajutat comandanții militanți extremiști.

„[Crima lui Terzi] a avut de-a face cu o capcană concepută de Zekai Aksakalli, care nu dorea ca aceste fapte să iasă la iveală”, a spus Alakus.

Alakus a fost închis pe viață în iunie 2019, după ce a fost condamnat pentru participarea la lovitura de stat.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.