O provocare virală pe Instagram care avea ca scop inițial încurajarea femeile să posteze fotografii cu ele pentru a arăta solidaritate cu victimele femicidului din Turcia a stârnit controverse din cauza adevăratei origini ale provocării, conform Insider.com
„Provocare acceptată”, care a solicitat femeilor să împărtășească imagini în alb-negru cu ele înșiși pentru a arăta un sprijin altor femeilor, s-a răspândit rapid în lume, mai ales în rândul vedetelor de la Hollywood care au strâns rapid milioane de aprecieri.
Provocarea a fost popularizată, în același timp, cu fotograficii alb-negru similare în Turcia, deoarece mulți protestează asupra ratei mari de femicide sau a crimelor din țară.
Tânără de 27 de ani omorâtâ de fostul iubit
Uciderea unei tinere de către fostul iubit, săptâmâna trecută, a stârnit o rezoltă pe social-media din țară. Știrea despre uciderea tinerei Pınar Gültekin, în vârstă de 27, după ce se presupune că a fost bătută și sugrumată de fostul iubit, a venit imediat cu statisticile în creștere a femicidului în ultimii ani din Turcia.
Între timp, o parte din oficialii din Turcia și-au exprimat interesul de a scoate Convenția de la Istanbul, un tratat al Consiliului Europei care luptă pentru încetarea violenței împotriva femeilor.
Partidul conservator al lui Recep Tayyip Erdoğan a „încercat să respingă legislația, politicienii spun că amenință valorile tradiționale ale familiei”.
Mesajul s-a pierdut în SUA
Pe măsură ce mai mulți oameni care au participat la provocare au aflat despre situația din Turcia, mulți s-au grăbit să își editeze descrierile și să arate sprijin, în ciuda lipsei unei conexiuni clare.
Revenirea actuală a provocării din SUA și din alte părți poate fi urmărită la o postare de la jumătatea lunii iulie a jurnalistei braziliene Ana Paula Padräo, potrivit unui reprezentant pentru Instagram. Postarea lui Padrao a folosit doar hashtag-ul #WomenSupportingWomen.
Care a fost scopul provocării în Turcia?
Zeycan Rochelle Yildirim, care lucrează în dezvoltarea educației pentru o fundație privată și locuiește în Istanbul, a declarat că a observat fotografiile alb-negru care circulă la doar o zi după ce tendința s-a popularizat în propria comunitate cu două hashtaguri turcești, #ChallengeAccepted și #WomenSupportingWomen.
„Inițial am fost confuz. M-am simțit puțin tristă că mesajul a fost pierdut”, a afirmat Yildirim, văzând americanii participând la provocare fără o legătură cu mișcarea din Turcia.
Yildirim a spus că ideea de a împărtăși o imagine alb-negru pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia a avut sens, deoarece atunci când femeile sunt ucise în femicide, adesea fotografiile în alb-negru ale victimei sunt distribuite pe social-media.
Cu toate acestea, pe măsură ce fluxurile Instagram au început să se completeze cu informații despre femicide și Convenția de la Istanbul, multe vedete care au participat la provocare și-au editat postările pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia
Indiferent de originile adevărate ale provocării și de intențiile participanților internaționali, Yildirim a spus că se bucură că mai mulți oameni învață despre Convenția de la Istanbul.
„Cred că dacă avem suficientă presiune din partea mass-mediei internaționale, poate că vom obține mai multă justiție pentru femeile care sunt abuzate în aceste cazuri”, a susținut femeia.
Provocările similare „Provocare Acceptată” au devenit virale pe social-media în mai multe rânduri, inclusiv în 2016 tendința #ChallengeAccepted care pledează pentru conștientizarea cancerului. Întrucât multe femei au participat la provocare, altele au criticat-o ca o formă de slăbiciune.