marți, mai 7, 2024

Turcia: „Vrem adăposturi pentru femei”

Un deputat din partidul de opoziție a semnalat problema adăposturile pentru femei din Turcia, cu mai puțin de un loc la 10.000 de femei, conform bianet.org

Ali Șeker din paritidul Popular Republican (CHP) a informat că există doar 145 de adăposturi de femei în Turcia, cu o capacitate de 3.482 de persoane,  citând răspunsul Centrului de Comunicare al Președinției (CİMER) la solicitarea sa de informații.

„Această capacitate trebuie crescută imediat”, a îndemnat Șeker.

Potrivit oficialului, deși municipalitățile metropolitane și municipalitățile provinciilor cu o populație mai mare de 100.000 trebuie să deschidă o casă pentru femei și copii conform articolului 14 din Legea municipală, cele 30 de municipalități metropolitane au doar nouă casă, ceea ce a arătat reticența în lupta împotriva violenței pe femei,

Convenția de la Istanbul

Deputatul a comentat, de asemenea, dezbaterea recentă despre Convenția de la Istanbul, Șeker a spus că „unele cercuri doresc ca anularea convenției să facă femeile izolate de violență”.

„Intenția de a pune capăt Convenției de la Istanbul este reflectarea ignorării violenței împotriva femeilor și a creșterii feminicidelor. Guvernul ar trebui să schimbe această perspectivă și să îndeplinească nevoia de a fi un stat social în combaterea violenței împotriva femeilor”, a remarcat oficialul.

Șeker a cerut o creștere imediată a numărului de case pentru femei, având în vedere prevederile legii și  numărul mare de cereri.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.