vineri, noiembrie 22, 2024

Interviul inedit cu omul de știință de la NASA ținut ca prizonier politic în Turcia

Omul de știință de la NASA care a fost ținut ca prizonier politic în Turcia a povestit într-un interviu pentru FOX News despre experiența sa în Turcia și libertatea din SUA.

Serkan Golge, în vârstă de 40 de ani, s-a întors la locuința sa din Houston la începutul acestei luni, după ani de zile în care a stat într-o închisoare turcească .

 „Ceea ce mi-a lipsit cel mai mult a fost acea libertate de a putea să mă plimb fără să fiu judecat. Iar legile de aici te protejează comparativ cu ceea ce mi s-a întâmplat în Turcia. ”, a  spus el pentru Fox News săptămâna aceasta.

Întoarcerea în SUA

În timp ce cazul său a fost târât prin sistemul judiciar turc, la întoarcerea în SUA, Golge  a putut să preia poziția sa de cercetător pentru Johnson Space Center și la Universitatea din Houston a NASA.

„O să meargă excelent. Mulți dintre colegii mei au știut că sunt folosit ca pion de negociere, m-au susținut și sunt foarte recunoscător pentru ei că fost  lângă mine”, a declarat cercetătorul.

Soția lui Golge, Kurba, și fiii lor, cu vârste între 4 și 10 ani, au primit  de asemenea, interdicția de a  părăsi  Turcia după începerea procesului în urmă cu aproape patru ani. Cu toate acestea, au reușit să se întoarcă  la Houston. 

„Fiul meu cel mai mic era doar un copil. Nu m-a cunoscut. Uneori soția mea îl aducea la închisoare, dar el nu înțelegea ce se întâmplă. Acum îmi dedic cât mai mult timp copiilor mei, ei se obișnuiesc cu mine ”.

„Și cel mai în vârstă, el nu înțelege de ce s-au întâmplat toate acestea pentru mine și pentru noi, de ce s-a întâmplat acest lucru oribil în Turcia și de ce guvernul a început să aresteze în mod aleatoriu oamenii. Am fost unul dintre acești oameni nevinovați.” a explicat el.

Ce s-a întâmpat?

Calamitatea întâmplată lui Golge a început la o săptămână după lovitura de stat eșuată împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, în iulie 2016. 

El și-a luat familia în vacanță pentru a vedea rude în Turcia, dar a fost arestat brusc. I s-a spus că poliția a fost anunțată că  face parte din Mișcarea Gulen.

„A fost ca un film de groază. Au găsit 1 dolar  în obiectele mele și au folosit asta ca dovadă că sunt terorist. Ei (autoritățile) au arestat pe oricine asupra căruia au  găsit cu 1 dolar pentru că au crezut că este un semn că face parte din mișcarea Gulen. Cum este acest terorism? Am fost întotdeauna un cetățean care respectă legea; Niciodată nu am primit un bilet de parcare. Atunci, dintr-o dată, sunt terorist?” a spus Golge.

La început, Golge, care a fost trimis la închisoare în Iskenderun, a fost pus într-o celulă supraaglomerată. O lună mai târziu, el a fost mutat la o închisoare solitară.

În mod obișnuit, a spus el, celulele de izolare erau rezervate deținuților care aveau nevoie de acțiuni disciplinare pentru încălcarea regulilor. Dar pentru Golge, a devenit casa lui timp de trei ani.

„Era ca și cum ar fi vrut să mă distrugă psihologic, așa că aș putea  recunoaște ceva ce nu am făcut. A durat aproximativ 16 luni, apoi m-am obișnuit.”

SUA l-a sprijit

Golge a spus că, deși oficialii Departamentului de Stat din SUA nu au fost lăsați să-l viziteze în primul său an de încarcerare, deoarece Turcia nu îi recunoaște dubla cetățenie, în cele din urmă au reușit să facă presiuni pentru eliberarea sa.

„De la eliberare, toată lumea m-a sunat. Chiar am avut sprijinul complet al guvernului Statelor Unite. S-au uitat la toate probele și și-au dat seama că guvernul turc mă reține fără niciun motiv bun.” a povestit bărbatul.

Scrisoarea Human Rights Watch 

Săptămâna trecută, Human Rights Watch a scris o scrisoare deschisă către Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, prin care le-a solicitat „să abordeze declinul accentuat al respectării drepturilor și libertăților fundamentale din Turcia și să îndemne guvernul să efectueze reforme autentice.”

„Multe dintre închisorile din Turcia sunt supraaglomerate, cu zeci de mii de persoane aflate în arest sau condamnate pentru acuzații legate de terorism. Deși o lege adoptată în aprilie 2020 a permis eliberarea timpurie și condiționată a până la 90.000 de prizonieri în fața pandemiei COVID-19,ea a exclus persoanele care au fost condamnate pentru acuzații de terorism, inclusiv jurnaliști, politicieni, apărătorii drepturilor omului și persoanele reținute în arest preventiv. ” se arată în scrisoare.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.