vineri, octombrie 16, 2020

Istanbul: Doi frați condamnați după ce au fost bătuți de paznicii din cartier

Doi frați au fost condamnați la opt luni de închisoare după ce paznicii i-au bătut și după ce au depus plângeri penale împotriva lor, conform Duvar English.

În urma unui control de identitate, paznicii de cartier au bătut doi frați care lucrau pe un șantier din districtul Bağcılar, din Istanbul. 

În ciuda obținerii raportului medicului care indica faptul că au fost bătuți și au prezentat acest lucru în fața instanței, frații au fost condamnați la 8 luni de închisoare pentru „rezistență pentru a împiedica exercitarea datoriei”.

Ce s-a întâmplat?

În 2018, frații mergeau acasă dinspre  șantierul în care lucrează, când paznicii de noapte i-au oprit  și i-au făcut să aștepte aproape o jumătate de oră. Când unul dintre frați a întrebat de ce au fost reținuți, paznicii l-au agresat, provocându-l pe al doilea,  pentru a veni în apărarea fratelui său.

În declarațiile lor, frații au spus că au fost băgați în portbagajul unei mașini, iar deasupra lor au fost aruncate cauciucuri de rezervă. Aceștia au susținut că au fost bătuți în mașină până când au început să le sângereze nasul și gura și că paznicii de noapte au făcut fotografii pentru a-i batjocori.

Frații au fost duși la un spital din apropiere, unde au primit raportul medicului, dar au fost duși ulterior la o secție de poliție.

Reintroducerea paznicilor de cartier în 2017 și creșterea ulterioară a numărului acestora în anii următori a stârnit controverse în Turcia. Criticii spun că prezența lor crescută pe străzi echivalează cu instituirea unei forțe de poliție paralele de către guvernul lui Erdogan.

Numărul paznicilor din Turcia s-a dublat de la 11.398 în 2018 la 21.319 din luna martie a acestui an.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.