luni, mai 6, 2024

Reporterii fără frontiere: Turcia arestează jurnaliștii care raportează despre COVID-19

Reporterii fără frontiere (RSF) a condamnat acțiunile autoritățile turce asupra jurnaliștilor în timpul pandemiei COVID-19.

Organizația susține că informațiile oficiale despre epidemie se dovedesc foarte parțiale în Turcia și numai ministerul sănătății publice furnizează statistici despre răspândirea virusului. 

„Autoritățile hărțuiau deja mijloacele de informare în masă. Acum, jurnaliștii locali, martorii de seamă ai crizei de sănătate publică în domeniu, sunt de asemenea subminate, într-un moment în care dreptul publicului la informații este crucial. ”, a declarat reprezentantul RSF Turcia, Erol Onderoglu. 

De asemenea, RSF a atras atenția asupra jurnaliștilor care au fost arestați și acuzați după ce au publicat informații despre cazurile de infecție din regiunea lor.

Unul dintre cazuri este  Mustafa Ahmet Oktay, proprietarul ziarului Pusula (Compass) și editorul său, Eren Sarichkaya, au fost arestați pe 18 martie, după ce au raportat că un medic a fost testat  pozitiv cu coronavirus.

Autoritățile turce le-au acuzat că „a semănat panică și frică” în temeiul articolului 213 din codul penal și că nu a așteaptat informații oficiale, regulă impusă de autorități înainte de a publica ceva despre epidemie. Cei doi jurnaliști se confruntă cu doi și patru ani de închisoare.

Arestări în miezul nopții

În sudul provinciei Antalya, editorul site-ului de știri Haberimizvar.net, Idris Özyol, și unul dintre reporterii, Ebru Küçükaydin, au fost arestați în mijlocul nopții, pe 13 martie și au fost aduși în fața procurorilor din cauza unui articol despre un caz de coronavirus din Demre, unul dintre orașele provinciei. Articolul, urmând să fie șters de pe site.

De asemenea, Ismet Çiğit, directorul al site-ului de știri Kocaeli Ses (Kocaeli Voices), a fost arestat de la domiciliul său din Kocaeli, un oraș din apropierea Istanbulului, în noaptea de 21 martie, după ce a publicat un articol cu ​​titlul „Două decese legate de coronavirus  în spitalul Derince.” 

Turcia este pe locul 154 din 180 de țări în Indexul mondial pentru libertatea presei 2020 a RSF.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.