sâmbătă, aprilie 27, 2024

Refugiați din Turcia: “Prefer să mor aici de COVID-19 decât să mor torturat în țara mea”

Refugiații din Turcia se află în circumstanțe mai grave decât oricând, întrucât ajutorul din partea autorităților turce nu este în măsură să le ajungă și mulți nu pot primi asistență medicală în timpul pandemiei COVID-19, informează Ahval.News

Migranților neînregistrați le este frică să nu fie repatriați în țara de origine de aceea nu merg la spital pentru situații de urgență, nici nu solicită măști de la guvern.

“Există cei care spun<<Prefer să mor aici, de COVID-19 decât să mor torturat  în țara mea”, a explicat un angajat a unui ONG.

La fel ca mulți lucrători care au înregistrat o pierdere de venit în Turcia, refugiații au dificultăți în a avea  acces la alimente și alte necesități. Mai mult, aceștia au fost primii care au fost concediați din cauza repercusiunilor  economice ale pandemiei.

Potrivit voluntarilor de la mai multe ONG-urile, organizațiile au cerut un răspuns din partea autorităților turce pentru a ajuta refugiații, însă răspunsul a fost descurajator.

“Statul turc a spus <<Abia putem ține pasul cu proprii noștri cetățeni, este foarte greu pentru noi să-i ajutăm>>” susțin ONG-urile.

De asemenea, mulți migranți locuiesc în case foarte mici și aglomerate, iar dacă cineva este diagnosticat cu coronavirus, distanțarea fizică nu va fi posibilă.

Mai mult, refugiații care au încercat în ultimele două luni să treacă granița turco-greacă în Uniunea Europeană, au fost relocați de autoritățile turce în tabere și centre de repatriere, unde statutul lor nu este cunoscut.

Până în prezent, în Turcia au fost diagnosticate peste 110.000 de persoane, iar alte 2.805 au decedat în urma infectării cu coronavirus.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.