O instanță din Turcia a decis că blocarea unui site de știri, critic referitor la activităţile Guvernului președintelui turc, Reccep Erdogan, încalcă dreptul la libertatea de exprimare, relatează ipa.news.
Curtea Constituțională a Turciei (AYM) a acceptat o cerere depusă în octombrie 2015 de portalul de știri sendika.org, care susține că suspendarea întregului său site de către autoritatea turcă încalcă dreptul la libertatea de exprimare.
Site-ul de știri, Sendika.org a fost blocat pentru prima dată pe 25 iulie 2015, printr-o ordonanță dată de Direcția de Telecomunicații din Turcia (TIB), şi a fost închis printr-un decret guvernamental după puciul eșuat din 2016.
Cazuri de cenzură online în Turcia
Instanța superioară a Turciei a refuzat să se pronunțe asupra cazurilor de cenzură online un timp îndelungat, lăsând criticiile și organizațiile pentru drepturile omului să o acuze că renunță la responsabilitatea sa pentru a asigura respectarea libertății de exprimare.
Doi proeminenți profesori de drept și activiști în domeniul drepturilor omului, Yaman Akdeniz și Kerem Altiparmak, au dat în judecată guvernul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) pentru peste o sută de hotărâri judecătorești pentru blocarea anumitor site-uri web, inclusiv sendika.org.
Doar câteva dintre petițiile lor au avut succes. Perechea, de exemplu, a preluat interdicțiile de pe Twitter și YouTube la Curtea Constituțională și la CEDO.
Acesta din urmă a decis că ambele interdicții încalcă libertatea de exprimare.
Contrar rutinei sale, Ankara a respectat decizia CEDO și a ridicat interdicțiile.În general, autoritățile turce ignoră verdictele CEDO, deși țara este semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În schimb, optează pentru a plăti amenzi.