miercuri, mai 8, 2024

Doliu în Turcia: Militari turci uciși în urma unui raid aerian din Siria

Zeci de militari turci ar fi fost uciși, joi, în urma unui atac aerian în provincia Idlib din Siria, informează presa internațională.

O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie. 

Surse din armată susțin că cel puțin 70 de militari turci ar fi fost uciși, iar nu se știe câți soldați raniți, scrie Mediafax.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți, iar Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 33 de militari turci au fost uciși. 

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian, sugerează că atacul ar fi fost efectuat de către Forțele Aeriene ale Rusiei.

Guvern turc încearcă să mușamalizeze incidentul

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a convocat joi un consiliu extraordinar de securitate cu privire la situaţia din nord-vestul Siriei, potrivit canalelor de televiziune NTV şi CNN-Türk.

Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ a spus că regimul de la Damasc a devenit acum inamicul Turciei.

Mai mult, ministrul de externe al Turciei a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Alianța Nord-Atlantică a făcut apel la evitarea agravării situației. 

În orice caz, oganizațiile internațioane susțin că sunt mai sunt corpuri neînsulețite ale soldaților  decât declară statul turc. De asemenea, guvernul turc le-a tranmis cetățenilor să nu creadă ce văd pe rețelele de socializare.

Echipa ziarului Zaman transmite condoleanțe famiililor militarilor uciși!

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.