joi, noiembrie 21, 2024

Cazul unui profesor turc extrădat în Turcia: Albania neagă implicările guvernului turc

Albania a negat faptul că autoritățile turcești ar fi fost implicate în extrădarea unui profesor, pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, a informat balkaninsight.com

Autoritățile albaneze neagă implicarea Turciei în extrădarea profesorului Harun Celik, insistând asupra faptului că totul s-ar fi derulat conform procedurilor legale.

Profesorul a fost arestat în Albania în iulie 2019, în timp ce se pare că încerca să călătorească din Kazahstan în Canada, prin Tirana, cu o viză falsă.

Expulzare în viteză

Conform portalului albanez, Albeu.com, pe 30 decembrie, mandatul de arestare a profesorul turc a expirat, urmând să fie eliberat.

Pe 1 ianuarie 2020, zi națională liberă, a fost preluat de poliție și dus la Centrul de Emigrare, apoi pus în avion spre Istanbul, evenimente derulate în două ore.

„Această persoană a fost în închisoare după ce poliția de frontieră l-a arestat la Rinas [aeroportul internațional], în timp ce acesta se folosea de  acte false. Pe baza legii, „În privința străinilor”, el va fi expulzat ”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Gentjan Mullai.

Mai mult, avocatul lui Celik în Albania, Alban Bengasi, a declarat că presupusul „Gulenist” a depus o cerere de azil politic, astfel că expulzarea sa din Albania a fost ilegală.

Cu toate acestea, mass-media turcă a descris extrădarea profesorului Harun Celik ca fiind „o operațiune de succes” realizată de Serviciul Național de Informație(MIT), afirmație care a stânjenit autoritățile albaneze.

De asemenea, conformei presei turcești, Celik se află acum la secția de poliție din Istanbul și va fi dus în instanță după ce documentele și interogatoriile vor fi efectuate.

Partidele de opoziție și-au exprimat îngrijorarea

„Este cea mai mare prioritate pentru orice țară democratică, în special pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană, să respecte aceste principii, drepturi și obligații”, a declarat Partidul Democrat de opoziție pe Twitter, cu referire la speranțele de aderare ale Albaniei la UE.

Ecou în UE

Europarlamentarul român, Romona Strugariu a criticat decizia de extrădarea a profesorului turc. Strugariu a sfătuit oficialii albanezi să respecte drepturile omului dacă cred că Albania este pregătită pentru UE.

Europarlamentarul german, Rebecca Harms a cerut investigarea independentă pentru cazul profesorului turc și alte cazuri similare, printr-o postare pe Twitter.

De la lovitura de stat eșuată, guvernul turc a arestat zeci de mii de oameni, a concediat sute de mii de persoane din serviciile publice și a închis mii de companii, ONG-uri și instituții de învățământ din cauza unor presupuse legături cu Gulen.

De asemenea, Ankara a făcut presiuni asupra statelor din Balcani pentru a preda presupuși guleniști și pentru a închide orice instituții legate de mișcarea clericului Fethulah Gulen.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.