sâmbătă, mai 4, 2024

Bosnia:Sondaj politic despre Fethullah Gulen într-o școală finanțată de Erdogan

O universitate din Bosnia și Herțegovina, finanțată de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a efectuat un sondaj politic controversat cu participarea studenților și angajaților săi bosniaci cu privire la clericul Fethullah Gulen, a raportat de Nordic Monitor .

Biroul Administrației Studenților al Universității Internaționale din Saraievo, fondată de o fundație islamistă susținută de președintele turc și familia sa, a efectuat un sondaj cu privire la clericul Fethullah Gulen.

Sondajul include întrebări despre o tentativă de lovitură eșuată din 15 iulie 2016 și despre mișcarea Gülen. Mai mult, participarea la sondaj a fost obligatorie pentru angajați, chiar și pentru companiile care desfășoară afaceri cu universitatea.

În ciuda faptului că sondajul își propune să dea o impresie de obiectivitate prin includerea unor argumente care contestă varianta  guvernului turc despre mișcarea Gülen și despre tentativa de lovitură de stat eșuată, este ușor de observat natura sondajului

Una dintre întrebări este „Cum definiți mișcarea Gülen?”. Participanții au avut de ales între următoarele răspunsuri: “organizație teroristă armată, organizație teroristă, organizare a crimei organizate, cult, grup spionaj, comunitate religioasă, organizație a societății civile, nici o idee sau alta.”

O întrebare similară este pusă într-o formulare diferită: „Cum îl definiți pe Fethullah Gülen”, iar variantele  de răspuns sunt umătoarele:”Conducător al unei organizații teroriste, lider al unei organizații de crimă organizată, lider religios, lider mafiot, filantrop, operator de informații străine.”

 „Este absurd să spunem că cineva care lucrează la o universitate guvernamentală turcă poate completa acest formular cu sinceritate”, a declarat unul dintre angajați,  care de altfel  a ales să își păstreze anonimatul.

Din 15 iulie 2016, guvernul turc a închis mii de adepți a mișcării Gülen și a demis aproximativ 150.000 de funcționari publici. Numeroși observatori internaționali au raportat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv dispariții forțate și tortură aplicată membrilor mișcării.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.