duminică, aprilie 28, 2024

SUA acuză o bancă de stat din Turcia de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului

Halkbank, una dintre cele mai mari bănci din Turcia, a fost acuzată de fraudă şi spălare de bani de către procurorii americani în legătură cu o schemă de încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului, potrivit ziarului britanic Financial Times.

În ajunul vizitei lui Mike Pence, vicepreședintele SUA în Turcia, procurorii din New York au depus o acuzație împotriva băncii Halkbank, sub acuzația că a încălcat sancțiunile americane asupra Iranului.

Acuzațiile împotriva băncii sunt punctul culminant al unei investigații de lungă durată privitoare la o schemă de schimb de aur contra petrol, schemă practicată între Turcia și Iran, în ciuda deciziei SUA de a impune sancțiuni asupra Iranului. Acțiunea ar fi  fost efectuată cu ajutorul mai multor foști miniștri din guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii susțin că veniturile din vânzarea de petrol și gaz iranian către Turcia au fost depuse la banca de stat, Halkbank,iar apoi s-au  folosit diferite scheme de sancționare pentru a obține aproximativ 20 miliarde de dolari. 

Halkbank neagă acuzațiile  SUA

Halkbank a informat că acuzaţiile aduse de SUA la adresa sa fac parte din sancţiunile pe care Washington-ul le-a impus Ankarei din cauza incursiunii sale militare în Syria şi reprezintă un aspect legal „fără precedent”.

Oficialii băncii sunt de părere că acţiunea Washington-ului nu se încadrează în competenţa Departamentului de Justiţie al SUA, deoarece Halkbank nu are filiale sau angajaţi în Statele Unite.

Scandalul „Corupția Secolului”

Pe 17 decembrie 2013, un scandal a izbucnit în Turcia după ce 52 de persoane, printre care fiii a trei miniștri și oameni de afaceri apropiați ai lui Tayyip Erdogan, au fost reținuți după un raid efectuat în Istanbul. Guvernul lui Erdogan a mușamalizat scandalul prin demiterea procurorilor și polițistilor turci implicați în anchetă.

Activitățile ilegale ale oficialilor turci au devenit publice în SUA după ce Reza Zarrab, un milionar turco-iranian a fost arestat în martie 2016 pe aeroportul din Miami și a făcut declarații despre activitățile oficialilor turci implicați în caz.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.