miercuri, mai 8, 2024

Procesul parcul Gezi:Protestatar ținut încă în arest preventiv pentru că ar fi încercat să evadeze

Un tribunal din Istanbul a decis menținerea în condiții de arest preventiv a unui om de afaceri, filantrop și renumit activist pentru drepturile omului, printr-o decizie provizorie după  a treia audiere la care s-a procedat în derularea ” Procesului Gezi Park,” conform ipa.news.

Curtea Penală din Istanbul a decis, marți, să se pronunțe pentru ca arestarea lui Osman Kavala să continue, în urma  acuzațiilor formulate ,cum că ar fi încercat să evadeze din închisoare. 

Osman Kavala este singurul suspect aflat încă în spatele gratiilor, în urma protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013. Bărbatul este închis de mai mult de 700 de zile, din noiembrie 2017.

Guvernul turc susține că a fost organizatorul principal al protestelor, folosind organizația sa non-profit Anadolu Kultur pentru a susține financiar revolta.

În vara anului 2013, protestele Gezi au început ca o mică demonstrație pentru a opri guvernarea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP)  să distrugă Parcul Gezi, ultimul spațiu verde rămas în centrul Istanbulului și să îl înlocuiască cu un centru comercial. Demonstrația s-a transformat într-o revoltă la nivel național ca urmare a poziției  inflexibile, neacceptând vreun  compromis a Prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan și a unei manifestări de forță excesive a poliției asupra protestatarilor.  

Sute de mii de oameni din toată Turcia au participat la proteste după ce filmările brutalității poliției împotriva manifestanților s-au propagat  viral pe rețelele de socializare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.