duminică, mai 19, 2024

Violența, intensificarea represiunii și criza libertății de exprimare din Turcia discutat la ONU

”Articolul 19,” organizația pentru dreputurile omului, alături de PEN International, European Centre for Press and Media Freedom și alte organizații civice internaționale  au făcut  o declarație orală în cea de-a 42-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, în timpul dezbaterii generale.

Declarația abordează problemele Turciei de după tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 și până în prezent, precum: violență, intesificarea represiunii guvernului și criza liberății de exprimare.

“Deși starea de urgență a fost ridicată în iulie 2018, decretele largi de urgență care au permis guvernului să-și continue represiunea fără precedent împotriva mass-media și a societății civile au fost acum absorbite în mod efectiv în cadrul legal obișnuit.” scrie în declarația publicată de ”Articolul 19”, organizație care luptă pentru apărarea și promovarea libertății de exprimare.

Prin declarație, organizațiile cer statelor din Consiliu să îndemne Turcia să își schimbe atitudinea și să ia măsuri imediate pentru restabilirea statului de drept. Mai ales, să pună capăt atacului continuu exercitat asupra libertății  de exprimare a mass-media și a vocilor care se exprimă în  spațiului  public civic.

Jurnaliști în spatele gratiilor pentru desfășurarea activităților jurnalistice

De la tentativa de lovitură de stat din 2016, cel puțin 180 de media au fost închise cu forță. Peste 220.000 de site-uri web au fost blocate. Cel puțin 132 de jurnaliști și lucrători ai mass-media sunt în spatele gratiilor. Sute de jurnaliști au fost urmăriți ca teroriști, numai pentru activitatea lor jurnalistică, în absența unor dovezi credibile sau chiar individualizate.

Jurnaliștii Mehmet Altan și Nazli Ilicak au fost amintiți în declarație. Cei doi au fost inițial obligați să se apere împotriva acuzațiilor că ar fi  trimis „mesaje subliminale” în sprijinul tentativei de lovitură de stat. 

De asemenea, evenimentele petrecute în urma protestelor din parcul Gezi au fost abordate în declarație.

“În ultimele luni, guvernul a încercat chiar să rescrie istoria, taxând 16 figuri de frunte ale societății civile care au participat la pașnicul protest din  Gezi Park. În 2013, asimilându-le cu încercarea de a răsturna guvernul. Osman Kavala se află în cea de-a 24-a lună de arest preventiv, printr-o încălcare flagrantă a drepturilor sale de a avea parte de un proces echitabil.”, conform declarației. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.