joi, noiembrie 21, 2024

Turcia: 7 jurnaliști arestați după protestele care susțin primarii pro-kurzi

Cel puțin șapte jurnaliști au fost arestați în Turcia săptămâna trecută, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ).

Așa cum se relatează  într-o declarație a organizației internaționale, autoritățile i-au arestat pe cei șapte pentru că și-au făcut munca de jurnaliști.

„Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan nu arată niciun semn de a-și reduce amprenta autoritară asupra presei din Turcia și a închiderii  nedrepte a reporterilor doar pentru că și-au făcut treaba”, a declarat directorul programului CPJ, Carlos Martinez de la Serna, la New York.

„Jurnaliștii arestați din 19 august, precum și zeci de alți jurnaliști care stau în temnițele turcești pentru munca lor, ar trebui eliberați imediat.”, a adăugat acesta.

Poliția nu a oferit nicio explicație pentru arestarea lui Tozeren și nu le-a permis avocaților să îl viziteze în arest, invocând o perioadă de restricție de 24 de ore.

Cei cinci au fost arestați în timp ce poliția încerca să oprească protestele pașnice folosind gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Cetățenii turci protestează împotriva înlocuirii primarilor din opoziție, pro-kurzi, cu oficialități din partidul de la conducere, după ce trei primari care fac parte din Partidul Democrat al Poporului Pro-Kurd, au fost dați afară.


Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.