marți, aprilie 30, 2024

UE denunţă „atmosfera de teamă” creată în Turcia împotriva opoziţiei

Uniunea Europeană a denunţat joi „climatul de teamă” creat de puterea din Turcia cu pedepsele cu închisoarea pe viaţă cerute împotriva omului de afaceri Osman Kavala şi a unor jurnalişti pentru sprijinul pe care l-au acordat manifestaţiilor din 2013, cunoscute şi sub numele „Mişcarea din parcul Gezi”, relatează AFP.

„Punerile sub acuzare anunţate contra celor 16 deţinuţi, printre care Osman Kavala, ridică semne de întrebare în ce priveşte adeziunea justiţiei turce la normele internaţionale şi europene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

„Utilizarea manifestaţiilor din parcul Gezi, din 2013, pentru a reclama pedepse cu închisoarea pe viaţă este lipsită de credibilitate, creează o atmosferă de teamă şi descurajează ţinerea de adunări paşnice”, a acuzat ea.

Un procuror turc a cerut miercuri condamnări la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Osman Kavala, figură de frunte a societăţii civile, acuzându-l de „tentativă de răsturnare a guvernului” ca urmare a sprijinului acordat manifestaţiilor anti-Erdogan.

Deţinut de peste un an în penitenciarul Silivri, în apropiere de Istanbul, Osman Kavala este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a finanţat manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, numite „Mişcarea din parcul Gezi”.

„Întârzierile sistematice, detenţiile fără probe suficiente şi urmărirea penală a persoanelor care îşi exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de întrunire ridică serioase îndoieli în ce priveşte respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la un proces echitabil în procesul judiciar din Turcia”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

„În plus, condamnările pronunţate la 18 februarie împotriva unor angajaţi – ziarişti şi manageri – ai ziarului Cumhuriyet încalcă principiile libertăţii de exprimare şi libertăţii presei, piatra de temelie a oricărei societăţi democratice”, a adăugat ea.

„Detenţia unor jurnalişti, parlamentari, apărători ai drepturilor omului şi cadre universitare, frecvent fără punere sub acuzare, pentru a-şi fi exercitat dreptul personal şi profesional la libertatea de exprimare nu este în conformitate cu obligaţiile Turciei”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Turcia este semnatară a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi membră a Consiliului Europei, notează AFP.

  • ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.