vineri, mai 17, 2024

Donald Trump avertizează Turcia asupra unei catastrofe economice dacă îi atacă pe kurzi

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat Turcia duminică împotriva unei catastrofe economice în cazul unui atac contra kurzilor după apropiata retragere a trupelor americane din Siria, îndemnându-i în acelaşi timp pe kurzi „să nu provoace” Ankara, relatează Agerpres.

Statele Unite ale Americii vor „devasta economic Turcia dacă ea îi atacă pe kurzi”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Totodată, Washingtonul le-a cerut kurzilor „să nu provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii americane pe termen lung de distrugere a grupării Stat Islamic (SI) în Siria – inamici naturali. Beneficiem şi noi de aceasta, dar a venit vremea să ne aducem trupele acasă. Stop războaielor fără sfârşit”, a adăugat Donald Trump.

Anunţul din decembrie al retragerii militarilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva SI a fost salutat de Turcia, dar a slăbit situaţia combatanţilor kurzi care au luptat alături de Statele Unite contra grupării jihadiste.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ameninţă să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i vâna pe aceşti combatanţi, membri ai Unităţilor de protecţia a poporului (YPG), miliţie pe care Ankara o consideră „teroristă”.

 

 

PLANURILE LUI ERDOGAN PRIVIND ZONA DE LA EST DE EUFRAT, ÎN TERITORIU SIRIAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.