luni, aprilie 29, 2024

Constanța: „Marea Unire de la Marea Neagră”

Peste o sută de istorici, academicieni şi cercetători ştiinţifici din România, Ucraina şi Republica Moldova vor conferenţia, în perioada 26 – 28 octombrie, la Constanţa, în cadrul evenimentului cultural „Marea Unire de la Marea Neagră” ce se va desfăşura până pe 14 noiembrie, fiind susţinut de Asociaţia Eurocult în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, au informat organizatorii.

Potrivit sursei citate, „Marea Unire de la Marea Neagră” este un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Sesiunii de selecţie pentru manifestări dedicate aniversării Centenarului României şi urmăreşte reliefarea evenimentului din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.

foto 2 mailart11leliaruspirvan-1540470638
Una dintre cele mai semnificative voci ale prezentului, soprana Nicoleta Ardelean, artistă multiplu premiată, care a cântat pe toate marile scene ale lumii, este invitata de onoare în deschiderea celui mai important eveniment aniversar al Centenarului la Constanţa, “Marea Unire de la Marea Neagră”, vineri, 26 octombrie 2018, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Distinsă aristocrată a operei europene, Nicoleta Ardelean a fost una dintre primele voci premiate şi recunoscute imediat după debut de Fundaţia Culturală Europeană (organism al Parlamentului European), prin decernarea unei “Diplome de excelenţă”

„Timp de trei zile, în perioada 26-28 octombrie, peste 100 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi şi profesori, din România, Ucraina şi Republica Moldova se reunesc sub auspiciile celebrării Centenarului, prezentând, din perspectivă istorică şi ştiinţifică, importanţa valorilor naţionale de bază, la care ne raportăm cu toţii şi datorită cărora ne putem identifica astăzi ca naţie. Evenimentul se deschide vineri, 26 octombrie 2018, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu un moment artistic-surpriză şi tot aici va avea loc deschiderea expoziţiei ‘IA – Zbor Centenar’ ce va prezenta peste 50 de ii cu valoare patrimonială, o colecţie de fotografii de la sfârşitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum şi albume de fotografie, cusături şi alte piese ţărăneşti din perioadă”.

foto 2 nicoleta

Evenimentul se va finaliza în data de 14 noiembrie când vor fi celebraţi 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Cu acest prilej va fi lansat un volum omagial cu titlul „Marea Unire de la Marea Neagră” şi va fi proiectat un film documentar realizat de regizorul Toma Enache, inspirat din viaţa etniilor dobrogene în acea perioadă. (Asociația Eurocult)

 

 


 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.