vineri, noiembrie 15, 2024

Problematica migranților sub lupa reuniunii miniștrilor de externe ai UE

foto 2 ue confruntata cu al doilea val de migranti
Nicio ţară africană nu s-a oferit să găzduiască astfel de centre, deşi Egiptul şi Marocul au fost menţionate ca posibili parteneri.

Miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană analizează luni, la Luxemburg, modalităţile de limitare a fluxurilor migratorii prin cooperare cu ţările nord-africane, cu un accent pe combaterea traficului ilegal şi prevenirea deceselor în rândul migranţilor care încearcă să ajungă în Europa prin traversarea Mediteranei, transmite dpa.

În acest an aproximativ 88.000 de persoane au ajuns în Europa prin trecerea Mării Mediterane, în scădere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Uniunea Europeană încearcă să obţină mai mult sprijin din partea statelor din Africa de Nord, unde se află majoritatea punctelor de plecare ale ambarcaţiunilor cu migranţi.

În luna iunie, liderii statelor UE au susţinut ideea creării unor centre de debarcare în nordul Africii pentru migranţii salvaţi pe mare. Nicio ţară africană nu s-a oferit să găzduiască astfel de centre, deşi Egiptul şi Marocul au fost menţionate ca posibili parteneri.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, şi directorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Antonio Vitorino, vor lua parte la reuniunea de la Luxemburg, în care va fi abordată şi situaţia din Libia, important punct de plecare pentru migranţi.

De asemenea, miniştrii vor adopta cadrul legal pentru sancţionarea celor implicaţi în atacuri chimice, precum presupusul atac al forţelor guvernamentale siriene asupra oraşului Douma, în luna aprilie, şi atacul contra fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

foto 3 Antonio-Vitorino
Portughezul Antonio Vitorino, fost ministru al apărării în ţara sa şi fost comisar european pentru justiţie, a fost ales vineri director general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), post ocupat de SUA de a crearea instituţiei în 1951, cu o singură excepţie în anii 1960.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.