marți, aprilie 30, 2024

CEDO cere Guvernului de la Chişinău explicaţii în cazul turcilor expulzaţi suspect din Republica Moldova

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat spre examinare cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetăţenilor turci expulzaţi în mod suspect din Republica Moldova. Curtea a cerut Guvernului de la Chişinău explicaţii în acest caz până la data de 5 octombrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

În schimb, CEDO a solicitat Guvernului următoarele informații: „acești cetățeni turci sunt sau nu solicitanți de azil, dacă acești cetățeni turci au fost expulzați, a fost decizie de expulzare, ei au avut sau nu posibilitate să atace această decizie de expulzare; dacă cetățenii turci au putut să pună în discuție probabilitatea supunerii lor contrare prevederilor articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul în care vor fi expulzați/extrădați în Turcia”, a explicat avocatul pentru TV8.

Amintim că, avocații au depus o cerere la CEDO care să fie examinată de urgență în care au denunțat încălcarea mai multor drepturi garantate de Comisia Europeană a Drepturilor Omului și au solicitat punerea în aplicare a articolului 39 din regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Am rugat ca Curtea să solicite Guvernului R. Moldova să nu îndepărteze de pe teritoriul R. Moldova cetățenii turci care sunt vizați în program. Noi am menținut și astăzi această solicitare avându-se în vedere că nu avem nicio informație oficială privind soarta acestor cetățeni turci, dacă au fost sau nu au fost ei îndepărtați de pe teritoriul R. Moldova. Urmează ca Curtea Europeană să soluționeze cererea noastră în regim de urgență și posibil azi, în cel mai rău caz luni eu cred că vom avea informație de la Curte dacă a acceptat punerea în aplicare a regulii 39 din regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații. În același timp, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită să oprească extrădarea abuzivă a profesorilor turci.

 „Noi am adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, o cerere în care am solicitat și punerea în aplicarea a articolului 39 din Regulamentul Curții, care permite Curții de la Strasbourg să ordone măsuri interimare guvernelor. Noi am cerut ca Curtea să solicite Guvernului R. Moldova să nu îndepărteze cetățenii turci lipsiți de libertate. Astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adresat Guvernului R. Moldova o scrisoare în care a formulat mai multe întrebări vizavi de procedurile la care au fost supuși cetățenii turci. Însă, vizavi de aplicarea articolului 39, Curtea a decis să suspende  soluționarea acestei probleme până la primirea informațiilor suplimentare de la Guvernul R. Moldova”, a afirmat Vitalie Nagacevschi. 

cedo cedo2

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.