sâmbătă, aprilie 20, 2024

Protest în faţa Aeroportului Internaţional Chişinău, după ce conducerea Liceului Orizont a fost expulzată: Opriţi răpirea şi vânzarea oamenilor!

Reprezentanţii PAS, PDA şi PLDM consideră că reţinerea şi expulzarea a şapte cetăţeni turci – directori şi profesori ai liceului „Orizont” constituie un „abuz foarte grav comis de regimul autoritar Dodon-Plahotniuc, în schimbul relaţiilor cu Erdoğan – reparaţia Preşedinţiei, vizita lui Erdoğan şi alte favoruri”.

sergiu2
Sergiu Litvinenco,

Reprezentanţii celor trei partide au organizat joi, 6 septembrie, o manifestaţie la Aeroport Internaţional Chişinău pentru a atrage atenţia comunităţii naţionale şi internaţionale cu privire la răpirea ilicită a oamenilor, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat că regimul care este acum în Turcia este unul autoritar, iar acele persoane nu vor avea elementar dreptul la apărare.

igor
Igor Grosu

Potrivit lui, această expulzare este una la detenţie pe viaţă, în cel mai bun caz, pentru că în opinia sa, persoanele ar putea fi torturate sau chiar omorâte.

Acum, ca să ne dăm seama care este miza când aceşti doi indivizi trimit şapte persoane la detenţie pe viaţă. Este o miză absolut uluitoare. Sunt nişte construcţii – Dodon vrea să-şi repare Preşedinţia, să obţină acel mobilier şi de la 1 octombrie să se mute în clădirea Preşedinţiei, iar Plahotniuc vrea, probabil şi el, construcţia Arenei naţionale. În fond, sunt nişte mize care nu pot fi comparate cu viaţa unui om”, a notat Sergiu Litvinenco.

Secretarul PAS, Igor Grosu, care a deţinut funcţia de viceministru al educaţiei, a declarat că încercările de a închide filialele „Orizont” datează încă din anul 2013. Fiind responsabil şi de relaţiile internaţionale la Minister, Igor Grosu spune că îşi aminteşte că a parvenit o scrisoare de la Ministerul de Externe al Moldovei, care făcea trimitere la o scrisoare a Ministerului de Externe al Turciei, care încă atunci, într-o formă voalată, ruga să fie închise filialele acestui liceu. Potrivit lui, este vorba „o înţelegere între două regimuri – regimul lui Erdoğan şi regimul lui Plahotniuc”.

„Le este absolut indiferent de siguranţa cetăţenilor, le este indiferent de ce o să creadă tinerii cei care au văzut cum sunt expulzaţi profesorii, care va fi impactul în viitor al acestor acţiuni. E important să-şi mobileze Preşedinţia, să-şi construiască ce au de construit, după înţelegerile proprii”, a declarat vicepreşedinta Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu.

Juristul Ion Mazur, membru PAS, a menţionat că extrădarea nu poate fi făcută în lipsa unei decizii a instanţei de judecată. În condiţiile în care acest lucru a fost făcut, cu siguranţă va exista o condamnare la CEDO.

Şapte cetăţeni străini, printre care persoane din administraţia Liceului „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul de Informaţii şi Securitate anunţă că cei şapte cetăţeni străini sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări.

Un profesor din cadrul liceului, care a ales să îşi păstreze anonimatul, a declarat pentru IPN că în această dimineaţă, 6 septembrie, chiar din faţa casei au fost ridicate şase persoane, printre care şi vicedirectorul general al Liceului „Orizont”, directorul filialei din oraşul Durleşti, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar şi un profesor. De asemenea, a fost reţinut şi un minor, dar ulterior a fost lăsat. Potrivit sursei, nu se cunoaşte unde se află persoanele respective. Sursa mai menţionează că aceste persoane au solicitat azil politic în Republica Moldova încă în primăvară, iar în octombrie urmau să primească un răspuns în acest sens. În opinia sa, în aceste condiţii expulzarea nu este tocmai corectă din punct de vedere juridic.

SURSAhttps://adevarul.ro/moldova/politica/protest-fata-aeroportului-international-chisinau-conducerea-liceului-orizont-fost-expulzata-opriti-rapirea-vanzarea-oamenilor-1_5b91308bdf52022f752e743a/index.html

 

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.