sâmbătă, mai 18, 2024

Amnesty Moldova, îngrijorată pentru securitatea persoanelor din conducerea liceului Orizont, care au fost reținute astăzi

Amnesty International Moldova (AIM) se declară profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, „cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care R. Moldova este parte”.

Amnesty International Moldova notează că a fost informată astăzi de către avocații administrației rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova despre circumstanțele încălcării normelor de reținere a celor șase cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, efectuată astăzi de către Serviciul de Informație și Securitate.

„În baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, care ne-au fost prezentate de către avocații cetățenilor străini reținuți, constatăm următoarele:
  1. La reținerea persoanelor în cauză nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile, acest fapt fiind o încălcare a art. 9 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, la care Moldova este parte: „arestarea și exilarea arbitrară sunt interzise” și art. 9 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice: „nimeni nu poate fi arestat sau deținut în mod arbitrar.”
  1. În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați în timpul reținerii, violându-se grav art. 479 din Codul de Procedură Penală: „la audierea bănuitului, învinuitului, inculpatului minor, participarea apărătorului și a pedagogului sau psihologului este obligatorie.”
  1. Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești, prin urmare cerem Parlamentului și autorităților competente din Republica Moldova să apere drepturile acestor persoane și să efectueze un control asupra activității SIS, în conformitate cu art. 20 din Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate al RM: „controlul asupra activității SIS este exercitat de Parlament, Procuratură și instanțele judecătorești.”
  2. Amnesty International Moldova a fost informată că persoanele în cauză au solicitat anterior azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar”, se spune în comunciatul emis de AIM.

   Amnesty International Moldova cere autorităților centrale de stat investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de persoanele nominalizate, precum și înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.