miercuri, mai 1, 2024

ZIUA LIMBII ROMÂNE OMAGIATĂ PESTE TOT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură, ca în fiecare an, instituţiilor statului care marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române.

„Sărbătoarea dedicată acestui element fundamental al profilului identitar al poporului român capătă valenţe simbolice deosebite în anul Centenarului Marii Uniri, îndemnând, totodată, la diversificarea modalităţilor privind cultivarea şi îmbogăţirea moştenirii noastre lingvistice în rândurile tinerelor generaţii şi ale iubitorilor limbii române din întreaga lume”.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe „acordă o atenţie sporită consolidării reţelei lectoratelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească din străinătate, iniţiind sau sprijinind demersurile pentru dezvoltarea acesteia”.

De asemenea, punctează ministerul român, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României facilitează extinderea proiectului Ministerului Educaţiei Naţionale privind predarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene (LCCR).

Pe linia susţinerii şi încurajării studiului limbii române se înscrie şi programul de burse acordate de către statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, prin care beneficiarii acestora urmează studiile în limba română.

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României organizează, în aceste zile, manifestări variate pentru aniversarea Zilei Limbii Române, devenită o tradiţie a activităţii de diplomaţie publică şi culturală, aminteşte MAE.

Ziua de 31 august a fost proclamată Ziua Limbii Române prin Legea 53 din 19 martie 2013. Conform legii, această zi este marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.