miercuri, mai 8, 2024

SIRIA: SITUAȚII CONFUZE. IDLIB, BASTION AL INSURGENȚILOR

Rebelii şi jihadiştii din Siria şi-au înmulţit în ultimele două luni atacurile cu drone împotriva principalei baze militare ruse din această ţară, devastată de război, dar aproape toate au fost doborâte, ratându-şi astfel ţinta, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi unor responsabili ruşi, potrivit AFP.

La această bază amenajată pe aeroportul militar din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vest), staţionează forţele ruse care intervin de la sfârşitul anului 2015 în conflictul sirian de partea regimului Bashar al-Assad. În acel moment, puterea de la Damasc se afla într-o situaţie critică în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

foto 2 yuri konșenkov
generalul Igor Konaşenkov, a evocat această creştere: „În cursul lunii precedente, noi am observat o creştere a tentativelor de atac cu drone. Rata noastră de eliminare a acestora este de 100%”.

„În ultimul timp, atacurile cu drone împotriva bazei Hmeimim s-au înmulţit”, chiar dacă ele nu reprezintă o ameninţare reală, a indicat vineri directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, care a informat despre 18 „atacuri” de la începutul lunii iulie.

„Majoritatea dronelor sunt doborâte de apărarea antiaeriană rusă şi siriană”, a spus el pentru AFP, indicând că aceste aparate erau trimise de jihadişti sau de rebeli islamişti din provincia vecină Idlib.

foto 3 ildib
Ultimul important bastion al insurgenţilor în Siria, Idlib, este dominat de Hay’at Tahrir al-Sham,

Ultimul important bastion al insurgenţilor în Siria, Idlib, este dominat de Hay’at Tahrir al-Sham, o organizaţie jihadistă provenită din fosta filială locală a Al Qaida, dar ea include în prezent şi o multitudine de grupuri rebele.

În total din ianuarie, OSDO a înregistrat 23 de „atacuri cu drone” asupra bazei Hmeimin. În ianuarie, zece drone încărcate cu explozibil au vizat baza, fără a face victime sau pagube, potrivit armatei ruse.

Joi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a acuzat pe „terorişti”, făcând aluzie la rebeli şi jihadişti, că trimit aceste dispozitive.”Atacurile dronelor au devenit regulate împotriva bazei de la Hmeimim. Apărarea noastră antiaeriană a doborât 45 de aparate de acest tip”, a spus ea.

La jumătatea lunii august, un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a evocat această creştere: „În cursul lunii precedente, noi am observat o creştere a tentativelor de atac cu drone. Rata noastră de eliminare a acestora este de 100%”.

foto 4 sam
Ruşii sunt convinşi că dronele sunt trimise din împrejurimile Jisr ash-Shugur”, potrivit lui Sam Heller, analist la International Crisis Group.

Puterea siriană şi aliatul său rus ar putea lansa în viitor o ofensivă pentru a recuceri unele sectoare periferice ale provinciei Idlib, în special regiunea Jisr ash-Shugur.
După intervenţia rusă, regimul lui Bashar al-Assad a înregistrat o serie de victorii, recucerind aproape două treimi din teritoriu.Războiul din Siria a început în 2011 după reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie de către regim, complicându-se odată cu implicarea puterilor străine şi a grupărilor jihadiste.


 

 

 

 

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.