vineri, noiembrie 22, 2024

SIRIA: SITUAȚII CONFUZE. IDLIB, BASTION AL INSURGENȚILOR

Rebelii şi jihadiştii din Siria şi-au înmulţit în ultimele două luni atacurile cu drone împotriva principalei baze militare ruse din această ţară, devastată de război, dar aproape toate au fost doborâte, ratându-şi astfel ţinta, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi unor responsabili ruşi, potrivit AFP.

La această bază amenajată pe aeroportul militar din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vest), staţionează forţele ruse care intervin de la sfârşitul anului 2015 în conflictul sirian de partea regimului Bashar al-Assad. În acel moment, puterea de la Damasc se afla într-o situaţie critică în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

foto 2 yuri konșenkov
generalul Igor Konaşenkov, a evocat această creştere: „În cursul lunii precedente, noi am observat o creştere a tentativelor de atac cu drone. Rata noastră de eliminare a acestora este de 100%”.

„În ultimul timp, atacurile cu drone împotriva bazei Hmeimim s-au înmulţit”, chiar dacă ele nu reprezintă o ameninţare reală, a indicat vineri directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, care a informat despre 18 „atacuri” de la începutul lunii iulie.

„Majoritatea dronelor sunt doborâte de apărarea antiaeriană rusă şi siriană”, a spus el pentru AFP, indicând că aceste aparate erau trimise de jihadişti sau de rebeli islamişti din provincia vecină Idlib.

foto 3 ildib
Ultimul important bastion al insurgenţilor în Siria, Idlib, este dominat de Hay’at Tahrir al-Sham,

Ultimul important bastion al insurgenţilor în Siria, Idlib, este dominat de Hay’at Tahrir al-Sham, o organizaţie jihadistă provenită din fosta filială locală a Al Qaida, dar ea include în prezent şi o multitudine de grupuri rebele.

În total din ianuarie, OSDO a înregistrat 23 de „atacuri cu drone” asupra bazei Hmeimin. În ianuarie, zece drone încărcate cu explozibil au vizat baza, fără a face victime sau pagube, potrivit armatei ruse.

Joi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a acuzat pe „terorişti”, făcând aluzie la rebeli şi jihadişti, că trimit aceste dispozitive.”Atacurile dronelor au devenit regulate împotriva bazei de la Hmeimim. Apărarea noastră antiaeriană a doborât 45 de aparate de acest tip”, a spus ea.

La jumătatea lunii august, un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a evocat această creştere: „În cursul lunii precedente, noi am observat o creştere a tentativelor de atac cu drone. Rata noastră de eliminare a acestora este de 100%”.

foto 4 sam
Ruşii sunt convinşi că dronele sunt trimise din împrejurimile Jisr ash-Shugur”, potrivit lui Sam Heller, analist la International Crisis Group.

Puterea siriană şi aliatul său rus ar putea lansa în viitor o ofensivă pentru a recuceri unele sectoare periferice ale provinciei Idlib, în special regiunea Jisr ash-Shugur.
După intervenţia rusă, regimul lui Bashar al-Assad a înregistrat o serie de victorii, recucerind aproape două treimi din teritoriu.Războiul din Siria a început în 2011 după reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie de către regim, complicându-se odată cu implicarea puterilor străine şi a grupărilor jihadiste.


 

 

 

 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.